26 august 2008

Întrebări şi răspunsuri Asociaţii de Proprietari

In blocul unde locuiesc și sunt administrator s-a ales un nou președinte al asociației de proprietari. Problema e ca acesta nu este proprietar pe apartamentul unde locuiește, ci părintii lui. In aceasta situație, poate sa dețină funcția de președinte?
C. M., București

Răspuns: Nu poate fi ales un președinte care nu este titular al unei proprietăți în cadrul blocului și care nu este membru al asociației de proprietari.

Vreau sa știu și eu dacă se plătește liftul de către cei care stau la etajul 1?
C. C., București

Răspuns: Liftul are doua cheltuieli: întreținerea, care este obligatorie prin lege și se plătește lunar indiferent dacă liftul este utilizat sau nu, și energia electrica aferenta funcționarii, care se consuma ca urmare a utilizării liftului de către persoanele din bloc. Persoanele care locuiesc la etajul 1 pot fi scutite doar de la plata energiei electrice în condițiile în care nu utilizează liftul.

Daca se sparge țeava de apa rece ori calda din peretele de la bucătărie sau baie știu ca eventualele costuri pentru înlocuirea acesteia revine administrației de proprietari. Dar as vrea sa știu cine achita daunele din apartamentele locatarilor.
A. T., București

Răspuns: Pentru orice lucrare făcută la instalațiile comune care a necesitat intervenții din apartamente stricând pereții acestora, obligația plătii refacerii pereților si a zugrăvelii revine asociației de proprietari

Avem apa la subsolul blocului de o jumătate de metru. Administratorul nu se implica deloc în problemele blocului. Ce putem face?
G. B., București

Răspuns: Președintele și membrii comitetului executiv sunt persoane alese de proprietari sa se ocupe de aceste aspecte, inclusiv de activitatea administratorului. Ceea ce decide comitetul, inclusiv cu privire la starea tehnica a subsolului, e obligatoriu de pus în practica de administrator sub coordonarea și supravegherea președintelui.

Pot sa închid caloriferele pe o perioada de 6 luni de iarna, timp în care sunt plecata din tara? Care ar fi modalitatea, fără a afecta circuitul celorlalți, neexistând repartitoare?
B. F., București

Răspuns: Într-un bloc de locuințe cu mai multi proprietari nici un proprietar nu poate închide la maximum caloriferele întrucât neasigurarea unei temperaturi interioare in apartament de minimum 16-18 gr. Celsius pe o perioada de 6 luni de iarna poate produce deteriorarea proprietății comune, ceea ce înseamnă prejudicii materiale create de dv. celorlalți proprietari. Iar costurile pentru dv. pot fi mult mai mari decât încălzirea apartamentului în condiții minime normale pentru o astfel de situație.

Sursa: www.libertatea.ro

Mai multe răspunsuri aici.

588 de comentarii:

  1. Locuiesc in Galati, posesor centrala termica din 2003,motivul fiind faptul ca din 1981 de cand este blocul am tremurat de frig de ne-am imbolnavit.Din anul 2009-2010 ni se cere sa platim caldura,,din parti'',in acel an cea mai mare suma fiind 45 lei. Anul acesta cand temperaturile au fost cu plus ni s-a cerut pt.jumatate de luna nov 2011 87 lei,pe ian 2011 35 lei iar ian 2012 60 lei. Am contestat suma deoarece este 600% fata de nov 2010 cand am platit 13,76 lei. Administratorul asociatiei a refuzat sa colaboreze dupa care am solicitat firmei de repartitoare(scara e contorizata si 50% din cei fara centrale au repartitoare)explicatii.De la firma de repartitoare am primit un raspuns ,,savant''pe doua pagini cu legi si ordonante din 2007, 2006,2003,faimosul 2010 ord.343. Eu fiind om simplu nu am inteles cam nimic decat pe ultimele 3 randuri mi se spune ca pe nov 2011 imi,,revine''suma de 36,08 pt spatiile comune iar pt tevile verticale 50,41 (adica aproape dublu pt tevi),,in conditiile in care abia incepand cu luna dec.ni s-a transmis de reprezentantul asociatiei ca tevile din apartamentul dv sunt izolate termic''.Pe dv va rog sa-mi spuneti cine trebuia sa faca o inventariere a tevilor stiind ca trebuie sa platim asta, cine face ,,imparteala''si cu ce instrument de masura atata timp cat legiuitorul nu a tinut cont ca noi nu putem instala repartitoare la tevi noi doar am izolat conform normelor toate tevile din ap.lucru ce nu a fost verificat de nimeni.Am facut reclamatie catre presedintele asoc.prin administrator(doar el este la ghiseu) care plin de aroganta, vazand cererea insotita de raspunsul firmei de repartitoare a spus ca asta e un fals desi are semnatuta si stampila ISTA.Chiar daca in ,,tara tuturor posibilitatilor''as intelege ca trebuie sa platesc CE ?? sa platesc o caldura care este din tevi desi nu era nici cu caloriferele, doresc o justificare a acestor sume. Suntem prosti dar asta e prea de tot. Cum sa dai un ordin tu ANRSC stiind ca legile fizicii nu au inventat nici o posibilitate de a MASURA aceste costuri?? Chiar nimeni nu VEDE nimeni nu AUDE strigatul nostru???

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Multe asociații și chiar firme interpretează greșit normele legale cu privire la repartizarea costurilor cu energia termica.

    Este clar în cazul Dvs. dacă aveți țevile verticale (coloanele comune) izolate atunci nu aveți de ce sa plătiți, ci doar pentru celelalte spatii comune, scara blocului, subsol...

    La adresa de internet de mai jos, găsiți detaliat modul de interpretare al ordinului 343:

    http://www.administrator-imobile.net/Legi/Detalii%20Ordin%20343.pdf

    RăspundețiȘtergere
  3. In legatura cu ordinul 343/2010 care prevede ca toti detinatorii de centrale termice ori locatarii care din lipsa posibilitatilor materiale s-au debransat de la sistemul centralizat si trebuie sa plateasca pt incalzirea partilor comune.Cine stabileste aceasta cota-parte??. Orice individ care se numeste administrator imparte sumele ??? Sumele vin de la distribuitorul de termoficare catre asoc de propr. , de la ei la firmele de repartitoare, de la ei la...... Nu intelegem cine si dupa ce regula ori aparat de masura calculeaza costurile.Blocul este contorizat, utilizatorii energiei de la cet au repartitoare si cei ce au centrale platesc mai mult decat cei ce folosesc caloriferele.Ordinul este dat asa fara a stabili toate aceste elemente??? Eu , ca simplu cetatean care am inteles ca este o alta taxa in plus as vrea sa stiu si eu de ce sa plaresc si cat, cine si cu ce unitate de masura ne goleste buzunarele, ne lasa fara medicamente si hrana (suntem pensionari)nefiind rau platnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aveți, contor de branșament, repartitor comun, pentru spatiile comune și repartitoare individuale. Aceste aparate sunt certificate și de mult timp folosite și în alte tari europene.

    La noi problema este ca asociațiile și char firmele de repartitoare aplica în unele situații greșit legea.

    Daca citiți cu atenție detaliile de la adresa publicata mai sus, presupun ca veți înțelege.

    Mai trebuie sa știți ca de anul acesta s-a scumpit considerabil și gigacaloria.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit absolut toate intrebarile si respunsurile date, sunt si eu un locatar necajit care trebuie sa plateasca(observ ca mai mult decat cei cu calorifere) agent termic nemaifiind conectat la sistem, de 10 ani am centrala termica. Am cautat asemanari cu situatia mea si din exces de bun simt, crezand ca gasesc un raspuns si la intrebarile mele,ca sa nu mai intreb si eu si n-am gasit. Si vorba lui ,,nenea Iancu''-,,eu cu cine votez''? Nu am inteles totusi cine inventariaza tevile,adica cine verifica faptul de a fi izolat ori nu.Administratorul asoc. mele imi cere dovezi, eu avand izolare conform legii.Scuze dar vrea sa scot teava sa o duc la adm. sa o vada???.Costurile le stabilesc asociatiile ori firmele de repartitoare?? A mai intrebat cineva aici si nu am inteles cine...Aceasta lege,ca multe altele e facuta parca anume sa fie interpretata si este asa ca sa nu intelegi nimic,mai ales de noi oameni simpli.VA MULTUMESC MULT

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,
    Va înțelegem nemulțumirea și asa cum am mai spus, aceste situații sunt create de neînțelegerea legii de către firmele de repartitoare și de către administratori (dumneavoastră nu aveți nicio vina)

    Asociaţia de proprietari trebuie să întreprindă o singură acţiune de inventariere, cu un efort minim şi fără cheltuieli nejustificate, respectiv să predea firmei de repartitoare un inventar cu lungimi, diametre, izolaţii termice existente, ale conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de încălzire din spaţiile comune (subsol, casa scării,uscătorii, spălătorii), precum şi a coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie termică ce trec prin apartamente (art. 39 din Normă, Ordin 343).

    Acest inventar poate fi făcut relativ simplu de către administratorul asociaţiei de proprietari într-un timp scurt, de cel mult 2-3 zile.

    Practic, asociaţia de proprietari nu trebuie să ia decizii, să hotărască sau să înveţe formule, ci doar să facă inventarul fizic al instalaţiilor de încălzire din spaţiile comune şi să asigure montarea unui singur repartitor în aceste spaţii.

    Cotele procentuale fixe de 30% şi 50% se vor aplica numai în condominiile în care asociaţia nu a reușit să facă acest inventar.

    Sa răspundem și pe scurt la întrebarea Dvs. conform legii Administratorul trebuie sa facă inventarierea țevilor, inclusiv a celor izolate termic și sa comunice acest inventar firmei de repartitoare și dumneavoastră NU trebuie sa scoateți țeava sa i-o duceți :) .

    Aici găsiți detaliat interpretarea ordinului 343:
    Detalii privind Ordinul nr. 343/2010

    Numai bine și va mai așteptăm cu placere și cu alte întrebări.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Ziua.Am şi eu o ıntrebare.Am un apartament ın care nu locuiesc de ani de zile, eu fiind stabiliata ın strainatate.Asociatia ma obliga sa platesc pierderile din bloc.Este legala aceasta plata a pierderilor de apa de la subsol şi ce pot sa fac ca sa nu platesc aceasta suma, mai ales ca ma obliga sa platesc şi penalizari.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,
    Daca nu locuiti in apartament, trebuie sa platiti totusi pentru cheltuielile comune, necesare intretinerii imobilului si partilor comune.

    Găsiți mai multe detalii despre parţile comune la adresa de mai jos:
    Care sunt părţile comune pentru care trebuie să plătiţi întreţinerea?

    RăspundețiȘtergere
  9. am si eu o problema de ridicat . anul trecut a umblat din usa in usa administratorul dupa acord prin semnatura ca 4-5 proprietari sa-si monteze centrale proprii de incalzire cu coloana de gaz separata pe casa scarilor .am fost toti de acord , ca acum dupa ce s-au montat coloanele revine si ne zice ca in caz ca nu ne vom racorda la aceste coloane prin contor individual vom fi debransati de la reteaua de gaz . nu sunt de acord sa platesc o suma asa mare si de aceea va adresez intrebarea : daca e chiar obligatorie contorizarea , aceasta nu se poate realiza pe coloana existenta in bucatarii ? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua , Ma numesc Ionescu VASILE si am rugamintea de a-mi raspunde la urmatoarea doleanta : sunt proprietar al unui apartament din Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 4 ani , am platit la zi cheltuieli aferente din lista de plata , iar recent am fost anuntat ca v-a trebui sa platesc si o cota parte pentru consumul comun de energie termica pentru incalzirea condominoului,inclusiv retroastiv pentru cei 4 ani din urma . Este legal sa suport eu recalcularea din urma sau cel vinovat care nu a facut calculul corect la timpul respectiv si in ce temei legal mi se impune acest lucru. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua,
    In legătură cu "centrale proprii de incalzire cu coloana de gaz separata" dacă nu sunteți de acord, administratorul nu are cum sa va oblige sa treceți pe coloana de gaz separata, veți rămâne în continuare pe sistemul comun din bloc.

    Pentru a va separa, trebuie sa încheiați un contract individual cu furnizorul de gaze și cu o firma specializata în montarea instalației separate de furnizare a gazelor.

    Administratorul nu are dreptul legal sa va debranșeze.

    Sper ca m-ați înțeles, dacă nu va aștept cu întrebări.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dl. Ionescu Vasile,

    NU, nu este legal sa plătiți pentru 4 ani din urma.

    Din ce înțeleg de la dumneavoastră sunt probleme serioase cu administrarea imobilului, probabil nu aveți personal specializat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara,
    am si eu o intrebare: exita o baza legala in care sa se specifice ca in urma adunarii generale a asocietiei de proprietari a unui bloc, o parte dintre locatari solicita scoaterea repartitoarelor de la toti locatarii din acel bloc, iar in urma voturilor (50 plus 1) se poate aproba acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  14. 2 intrebari.
    1. avem contoare in bloc pt monitorizare calorifere de mai multi ani iar in urma adunarii generale ale asociatiei sa hotarat necitirea lor si trecerea la sistemul pausal (spunand ca se folosesc gazele care nu sunt contorizate).Eu am 4 camere care pe timp de iarna folosesc decat 2.Mentionez ca am avut citirile dar nu mi-au fost luate in considerare.
    2. pentru citirea indexilor contoarelor de apa calda si rece avem in holul blocului o cutie postala in care trebuie sa punem lunar .Am avut probleme cu firma (patronul srlului) care se ocupa cu incasarea si restul problemelor administrative si dupa vreo cateva luni nu am dat citirea contoarelor 1 luna (am lipsit de acasa )si am pus urmatoarele 2 luni cum era normal iar dupa 3 luni mi-a venit sa platesc o suma enorma spunandu-mi ca nu am dat 3 luni citirea de contoare .Am vorbit cu presedintele si mi-a spus ca o sa mi se faca regulariazare dar nu sa intamplat nimic (presedintele mi-a spus ca sunt in bloc 2 familii care nu au contoare si blocul are niste pierderi in subsol si nu putea sa-i lase pe cei 2 batrani sa plateasca integral consumul imens de apa necontorizat si m-au bagat la pausal).Treaba asta cu apa mi-a facut-o de vreo 3 ori in 2 ani . Pot sa mai recuperez banii dati pe apa sambetei ?
    Merci

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua,
    In legătură cu "scoaterea repartitoarelor de la toți locatarii"

    O astfel de hotărâre a AG este ilegala.

    RăspundețiȘtergere
  16. Lista de plata a intretinerii pt decembrie a fost afisata in data de 16,unde aveam de plata 167 lei, (avand centrala)120 lei reprezentand caldura pt nov si dec.Am achitat in 19.01.2112 doar 42,40 intretinere la zi, refuzand sa platesc o suma atat de mare.Am facut sesizare le firma de repartitoare care mi-a raspuns ca pt nov trebuie sa platesc 90 lei pt ca abia din dec administratorul meu le-a spus ca as avea izolate tevile(pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic)si deaceea am de plata doar 35 lei.Am depus cerere catre presedinte cu xerocopia de la ISTA si adm. a spus ca ,,este un fals''. Raspunsul de la presedinte(dupa mine facut de adm. care se ratoise ff rau la sotul meu cand a solicitat nr de inreg.)prin care eram acuzati ca de ce nu am informat asociatia cand am facut modificari in apart.desi platisem si anul precedent pierderi dar doar pt subsol(nu avem spalat. nici calor pe scara)fara tevi.In asteptarea rasp. de la pres. se afisase plata pt ian.2012 unde iar aveam la caldura 60 lei,eu platind doar 40 leicelerlalte sume fara caldura pe 27.02 suma ce a fost considerata din restanta.De aceasta data mi s-a spus ca am 3,72 penalizare. Am renuntat, nedumerita ca nu-mi gaseam dreptatea, nu credeam ca am gresit si cu toate acestea ( suferind de o boala incurabila,sa nu-mi mai produc rau) am mers sa platesc tot.Nu stiu cum se aplica penalizarile, eu inteleg ca o suma ce a fost afisata la data de 16.01.2012 timp de 45 zile o puteam achita fara penalizari.Poate gresesc. Nu este o suma dar pt mine , care nu am avut NICI o restanta nu-mi este clar calculul.Am scris aceste amanunte ca la asoc. chiar nu am cui cere acest lucru vedeti ca am platit fie si pe 3 luni insist si dv stiti aceasta caldura ,,din parti'' suma de 180 lei, (sunt pensionara si bolnava)cum sa comentez pt 3,72? ma intreb,si totusi...

    RăspundețiȘtergere
  17. Doamna, administratorul este obligat sa va prezinte modul de repartizare a cheltuielilor, el este angajatul asociației. Dacă refuza, atunci președintele are o problema de autoritate.

    RăspundețiȘtergere
  18. va rog sa ma lamuriti si pe mine antro problema.asociatia noastra functioneaza ca pe vremuri cu stampila pe chitantele de plata de asociatie de locatari si cheltuielile administrative se calculeaza de persoana ce contine femeia de serviciu cheltuielile din asociatie si salariile lor ieste corect?

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna seara,
    Chitanțele trebuie stampilate, iar în listele de plata trebuie sa fie evidențiate clar toate cheltuielile efectuate de asociație conform legii.

    RăspundețiȘtergere
  20. buna ziua,am si eu o intrebare, locuiesc la bloc cu 4 etaj, la parter suntem 3 apartament care folosim uscatoria tin sa precizez k noi nu avem balcoane ,stiu k usktorie e un bun comun dar cum am putea rezolva problema cu o parte din locatari mai precis 3 apartamente care se incapatineaza sa nu ne lase sa putem folosi uscatoria cu toate k ei nu doresc sa o foloseask ci doar sa aiba cheia de acolo asa pt a vedea cu ce scop o folosim noi,tin sa va spun k restul apartamentelor nu au nici o dorinta de a folosi uscatoria ,doresc sa-mi spuneti cum sa procedam ,va multumim anticipat

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua,
    Asa cum spuneți dumneavoastră, uscătoria este un spațiu comun ce face parte din cota indiviza a proprietății, deci toți proprietarii trebuie sa aibă acces neîngrădit la ea. Daca cineva va împiedică sa aveți acces la proprietatea dvs, va încalcă drepturile, prin concluzie trebuie sa va adresați polițistului de proximitate.
    Bineînțeles, va sugerez ca înainte sa apelați la politie sa încercați sa rezolvați acest diferend, in cadrul unei ședințe de comitet sau în Adunarea Generala.

    RăspundețiȘtergere
  22. vreau sa stiu unde pot denunta un proprietar care are de 8 ani chiriasi in apartament cu chirie de 350 euro si nu plateste impozit la stat .

    RăspundețiȘtergere
  23. Puteți sa-l reclamați la Politie, pentru ca mai mult ca sigur chiriașii stau fără forme legale, precum și la Administrația Financiara.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua.sunt plecata din tzara si tocmai am fost anuntzata ca apartamentul in care locuiesc a fost inundat administratorul fiind nevoit sa opreasca apa pe coloana la care sunt eu.Eu ma intorc acasa peste 10 zile iar administratorul ma ameninta ca sparge usa cu politia,intrebarea mea este daca are voie sa faca acest lucru.Poate sparge usa in situatia in care eu sunt plecata si s-a spart o teava de apa inundand probabil si vecinii din imprejurimi?

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu au dreptul sa intre in apartamentul Dvs. fara un ordin judecătoresc.

    RăspundețiȘtergere
  26. bna ziua as dori o info administratora unde locuiesc eu lucreaza in famile cu sotu ei el e presedinte de bloc ea administrator e legal asa ceva astept msj

    RăspundețiȘtergere
  27. Va rog sa-mi dati raspuns la o problema:
    Locuiesc la parter pe o scara cu 4 etaje, fara lift. Nivelele 1-4 au cate 3 apartamente, la parter sunt 2 apartamente, total 14 apartamente.
    Sunt singurul de pe scara cu 4 persoane la cheltuieli, ceilalati au 1-2 persoane. Toti au pivnite, eu nu am.
    Este un singur contor pentru scara si pivnita iar iluminatul este cu senzori de miscare.
    Daca faci un calcul simplu, observi ca o singura persoana de la etajul 3 consuma cat 4 de la et 1 iar una de la et 4 consuma cat 5 persoane de la parter.
    E corect ca la repartizarea energiei electrice pe apartament, eu sa platesc lunar cca 10 lei iar cei de la etajul 4, 2-5 lei, mai ales ca nu am nici pivnita?
    Si asta de 8 ani...

    RăspundețiȘtergere
  28. Din ce prezentati dumneavoastră nu este corect, dar conform legii electricitatea din părțile comune se calculează pe număr de persoane prezente.
    In ceea ce îi privește pe cei care dețin boxe, racordate la aceeasi sursa de electricitate cu părțile comune, este clar ca aceștia trebuie sa plătească pentru energia consumata în boxele lor. Daca nu se poate stabili consumul în baza unui contor omologat, atunci prin hotărârea adunării generale se poate stabili un procent de energie electrica din factura lunara care trebuie sa fie suportat de cei care dețin boxele.

    RăspundețiȘtergere
  29. la blocul nostru la sistemul de incalzire sa demontat diafracma . eu locuiesc la etajul 10 ,si in zilele de viscol in dormitor aveam 17 grade.la dispeceratul sectorului 3 mi sa spus ca au primit ordin ca temperatura agentului termic sa fie intre 52 si 55 de grade.nimeni nu stie cine a dat acest ordin.

    RăspundețiȘtergere
  30. este legal ca administratorul si casierul sa foloseasca masina proprie alimentind cu 50 ron con form bonului fiscal dela benzinarie.

    RăspundețiȘtergere
  31. Da, este legal sa folosească o mașina proprie pentru activitatea de administrare, dar cu aprobarea comitetului. De asemenea, trebuie sa aibă o limita lunara de alimentare stabilita tot de comitet.

    RăspundețiȘtergere
  32. buna ziua.am un apartament cu 2 camere si nu locuieste nimeni in el,sant obligata sa platesc penalizari pentru femeia de servici si salariu administratoarei??va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  33. Da, trebuie sa plătiți acele penalități. Se refera la cheltuielile pentru întreținerea imobilului.

    RăspundețiȘtergere
  34. Am semnalat telefonic la Primărie la biroul Relații cu Asociațiile de Proprietari că nu avem președinte de bloc și mi-a răspuns că e treaba noastră și că ei nu sunt Bau-Bau sau sperietorea administratorilor.Ce să mai fac în acest caz?

    RăspundețiȘtergere
  35. Trebuie sa convocați Adunarea Generala și sa alegeți un Președinte.
    Din păcate, acest lucru nu poate fi făcut de altcineva ci de membrii asociației de proprietari.

    RăspundețiȘtergere
  36. ANONIM

    DACA NU AM INTERFON INSTALAT IN CASA, AM NUMAI CHEIE DE LA INTRAREA IN BLOC POT FI PUS LA PLATA CHELTUIELILOR DE INTRETINERE A INTERFONULUI.

    RăspundețiȘtergere
  37. DA, reparația interfonului este o cheltuiala comuna.

    RăspundețiȘtergere
  38. buna ziua. Locuiesc intr-un imobil adminisrat de o firma de administrare imobile. In calitate de cenzor am verificat actele asociatiei. Am constat ca de un an de zile de cand s-a constituit asoc (bloc nou) nu s-a incheiat ctr cu Compania de Apa, La salubritate suntem trecuti, cf contractului 12 pers, iar pe lista de chltuieli suntem 23, mai mult de atat factura este de 68.75 lei, iar pe tabel totalul est 108 lei. Acum a venit o notificare de la apa cum ca avem restante si ne taie apa , desi nu prea sunt restantieri. S-au retras bani din banca si nu i-am regasit in Registrul de casa.Acum doua luni am verificat actele, iar acum la o noua verificare a modificat retroactiv actele, ceea ce este ilegal.Daca ati putea sa ma indrumati cui sa ma adresez, caci presedintele nu este prea cooperant si pe deasupra nu mai doreste sa mai fie presedinte, Nimeni nu vrea sa ia atitudine, suntem vreo 3 familii care am inceput sa ne punem niste semne de intrebare. Am facut si o sedinta si a zis ca ne-a platit apa si a pus firma de administrare bani de la ea. etc.

    RăspundețiȘtergere
  39. Masurile pe care le puteți lua urgent sunt:

    1. Sesizarea președintelui Asociației si Comitetului executiv asupra neregulilor constatate în activitatea de administrare precum și solicitarea tot către aceștia a rezilierii contractului de administrare.
    2. Sesizarea Primăriei în vederea ridicării autorizației firmei de administrare.
    3. Solicitarea unei expertize contabile.
    4. Alegerea unei firme serioase de administrare.

    Rapid trebuie sa reziliați contractul cu firma de administrare având în vedere deficientele constatate în administrare.

    De asemenea, puteți sa ne împărtășiți și noua numele acestei firme de administrare, astfel sa nu mai avem și alții păgubiți de aceasta firma.

    RăspundețiȘtergere
  40. daca eu sunt in regula cu apometrele iar altii nu de ce trebuie sa platesc pierderile lafel ca ei?vi se pare normal ca presedintele sa spuna ca sunt vecini cu apometrele in neregule?

    RăspundețiȘtergere
  41. Apometrele trebuie sa fie verificate periodic, iar cel puțin odată la 2 ani din punct de vedere metrologic.
    De asemenea, diferența intre consumul indicat de apometre și cel facturat de furnizorul de apa, poate diferii din cauza momentului in care se face citirea.

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmtoarea situatie.
    Eu locuiesc intr-un bloc nou din anul 2008 si intrucat nu s-a intrunit majoritatea pentru a infiinta asociatie de proprietari nu avem asa ceva insa cheltuielile la intretinere le repartizam dupa legea 230/2007.
    Fiind un bloc nou beneficiem de incalzire in rampa de acces la subsol unde se afla locurile de parcare si incalzirea burlanelor intrucat managerul firmei de la care am cumparat a considerat util sa le monteze.Incalzirea acestora se face electric si se regaseste in factura de Enel alaturi de iluminatul scarilor, de functionarea centralei termice,etc.
    Mentionez ca in aceasta iarna au fost folosite aceste facilitati lucru reflectat in factura de enel care a venit evident destul de mare.Desi nu exista asociatie si vreo hotarare care sa reglementeze aplicarea cheltuielilor cu Enelul pe spatii comune la noi se calculeaza pe numar de persoane astfel ca intr-o singura luna mie mi-a revenit din aceasta factura (2700 RON ) suma de 346 RON (mai mult de 10% din factura pe spatii comune) intrucat stam 3 persoane desi la noi la etajul 1 nici macar nu avem lumina intrucat s-a stricat senzorul si nu l-a reparat nimeni.
    Este corect ca eu sa platesc acesta suma imensa?Cu ce beneficiez eu mai mult de incalzirea burlanelor decat ceilalti proprietari de apartamente care nu locuiesc in bloc sau de incalzirea rampei?

    Dvs cum credeti ca este corect sa se calculeze?

    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  43. Consideram ca trebuie sa se calculeze separat consumul de electricitate pentru iluminat de cel pentru încălzirea spatiilor comune, astfel:

    Consumul pentru iluminat trebuie sa fie calculat pe număr de persoane prezente, iar consumul pentru încălzirea spatiilor comune sa se calculeze pe cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna Ziua,
    Va rog sa incercati un raspuns la adresa email transmisa. Chestiunea pusa ....
    ... cum se inlocuieste un membru al Comitetului Executiv in situatia in care acesta se retrage iar un Comitet Executiv nu poate functiona cu mai puti de 2 membri !!!!
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  45. Daca la precedenta adunare generala nu ați ale și membrii supleanți, acum puteți alege un nou membru de comitet doar prin hotărârea unei noi Adunări Generale.

    RăspundețiȘtergere
  46. Administratorul blocului in care locuiesc a oprit furnizarea caldurii in apartamente din data de 15.03.a.c. spunind ca este o defectiune.
    Repararea acestei defectiuni de catre administrator a durat o luna si jumatate, timp in care au fost si zile cu temperaturi de 0 grade afara si nici acum nu stim daca s-a remediat.
    Administratorul blocului in care locuim a oprit in fiecare primavara caldura mai devreme decit a fost orpita de RADET, insa in nici un an asa devreme ca anul acesta . Nu stiu ce este de facut pe viitor daca aceasta situatie nu se va remedia.
    Mentionez ca am depus o reclamatie in acest sens si la primaria sectorului in care locuim.
    As vrea sa stiu ce se poate face unde ma pot adresa cu privire la aceasta problema in afara de presedintele asociatiei de locatari si primaria sectorului de care apartiniem.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  47. Puteți sa va adresați primăriei și sa solicitați ridicarea autorizației administratorului. De asemenea, pentru verificare va mai puteți adresa furnizorului de energie termica.

    RăspundețiȘtergere
  48. Suntem o asociatie de proprietari mica cu 20 de apartamente.Pe scara avem cateva familii cu restante destul de mari la intretinere. Ne-a fost trimisa factura la apa cu avertizment ca de luna viitoare ni se va taia apa ptr neplata pe cateva luni.Suma datorata de rau platnici este exact valoarea facturii.
    Vrem sa-i dam in judecata dar nu cunoastem "pasii"...mentionam ca nu avem nici un fond ptr eventualele cheltuieli de judecata si nici nu cred ca sunt interesati sa cotizeze.Multumesc anticipat ptr raspuns

    RăspundețiȘtergere
  49. Trebuie sa faceți un efort sa-i acționați în judecata, cheltuielile judecătorești le vor plătii ei după obținerea hotărârii judecătorești. Apelați la un Avocat, mai mult de 1000 lei nu poate sa va coste pentru 2-3 restanțieri. Menționez, acești bani ii veți recupera de la restanțieri.

    Puteți sa depuneți și dvs. acțiunea în instanta, dar aveți nevoie de cunoștințe minime, sa întocmiți cererea, centralizatoarele din care sa rezulte restanta precum și copii de pe listele de plata, de la momentul în care au rămas restantieri.

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna ziua!Am pus o intrebare si nu am primit nici un raspuns!Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns.Locuiesc la bloc si nepotelul de 2 ani e trecut la intretinere unde sta parinti lui.Din cauza ca lucreaza amandoi pana seara tarziu nu are cu cine sta si atunci sta la mine 8 zile cateodata 10 zile pe luna depinde cum au liber il iau acasa iar 8 zile le sta la cealalta bunica.
    Sunt presata de administrator sal trec la intretinere ca lumea discuta si ii zice ca mai sta o persoana.
    Va rog frumos sa-mi spuneti ce pot sa fac?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  51. Puteți sa îl adaugați pe copil odată la 2-3 luni la cotele de întreținere. Astfel cred ca nu se mai supară nimeni și este și echitate.

    RăspundețiȘtergere
  52. Va multumesc pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna ziua ,sunt propietarul unui ap din cadrul unei asociati ,la et 11 avem o camera care este ocupata abuziv de catre alt propietar ,vreau sa stiu si eu ce se poate face pt ca si eu sunt coopropietar in acel spatiu dar trebuie sa ma duc sa cer cheie sa intru?Eu platesc chirie pe spatiu ca se gaseste o parte si la mine in contract ...ajutati ma ca nu este corect ca mai toata lumea din cadrul as se confrunta cu probl asta ,noi nu ne am instrainat parte e un singur ap care ne tulbura prin poses.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  54. Este clar o încălcare a dreptului de coproprietate și orice v-as spune nu puteți sa rezolvați problema singur. De aceea va sfătuiesc sa apelați la un avocat specializat.

    RăspundețiȘtergere
  55. buna ziua.Poate stie cineva ,cum se poate face un audit(verificare financiara)la o asociatie de propritari,unde credem ca se fura?

    RăspundețiȘtergere
  56. buna ziua!!Cum se poate face un audit incognito a situatiei financiare a blocului,unde credem ca admin.pres.cam fura?

    RăspundețiȘtergere
  57. buna ziuaaaaaa!!!!!!.chestia asta care se produce aici (pe net)este adevarata sau este o bascalie?am trimis 2 mesaje la care mi sa raspuns ca mesajul va fi publicat dupa verificare! corect>dar cat dureaza verificarea?cine o face ?sri,politia capitalei ?

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua,
    "verificarea financiara" o poate face cenzorul, anunțat sau neanunțat,... are aceasta îndatorire conform legii.

    Mai departe puteți sa contactați un expert contabil, astfel încât rezultatele controlului sa poată fi folosite în instanta.

    De asemenea, puteri sa reclamați activitatea deficitara a Administratorului și la Primărie, aceasta putând sa-i retragă autorizarea dacă constata nereguli.

    RăspundețiȘtergere
  59. buna ziua
    Blocul no
    stru se reabiliteaza termic, iar cei de la rds rcs au antena pusa pe apartamentul 1 (adica foarte multe cabluri), datorita faptului ca se areabiliteaza blocul vrem sa stim ce lege interzice cei de la rds sa isi mai puna firele acolo.Daca aceste fire mai sunt puse se va gauri peretii se se face dezechilibru termic.Va rog sa ma ajutati
    Cu stima

    RăspundețiȘtergere
  60. RCS RDS nu are voie sa pună cablurile pe fațada blocului fără acordul scris al Asociației de proprietari. In caz contrar se încalcă dreptul de proprietate.

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna ziua.Am o intrebare,daca in apartamentul mamei mele nu locuieste nimeni de 2 ani,apartamentul are centrala proprie,contor la gaz,contor de apa calda si rece.La intretinere sunt trecute zero persoane,de ce trebuie platita femeia de servici si curentul ce se foloseste pe scara?Am facut cerere la asociatie sa treca zero persoane la intretinere...si totusi ne pune la plata.
    va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  62. Administratorul va pune la plata pentru cheltuielile pe cota parte și nu pentru cheltuielile pe număr de persoane prezente.

    RăspundețiȘtergere
  63. BUNA ZIUA,AM O PROBLEMA DE ANI BUNI, PE CARE AS VREA SA O LAMURESC.DETIN O GARSONIERA IN CARE NU LOCUIM{SUNTEM 4 PERSOANE}DE 4 ANI,DATORITA FAPTULUI CA TRAIM IN ITALIA. PROBLEMA E CA IN TOTI ACESTI ANI CAND VIN ACASA O DATA PE AN IN VARA,SUNT FOARTE INCARCATA LA INTRETINERE.AS DORI SA STIU CE TREBUIE SA PLATESC EU PENTRU O CASA NELOCUITA INCHISA TIMP DE UN AN DE ZILE,SI UNDE POT SA FAC O PLINGERE SAU O CERERE DE CONTROL A ADMINISTRATORULUI SI ASOCIATIEI DE PROPRIETARI.PRECIZEZ CA TOT CARTIERUL ARE PROBLEME SI E NEMULTUMIT DE ADMINISTRATOR.VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  64. buna ziua, am trinis si eu un mesaj mesaj cu ce trebuie sa platesc eu la intretinere in lipsa,si cine poate face un control a asociatiei de care apartin

    RăspundețiȘtergere
  65. Buna ziua,
    Daca nu locuiti in apartament, trebuie sa platiti doar cheltuielile pe cota parte indiviza, asa cum sunt acestea prezentate de lege si sunteti scutit de la plata cheltuielilor pe persoane prezente.

    Reclamatie impotriva administratorului puteti sa faceti la compartimentul specializat din cadrul Primariei locale.

    RăspundețiȘtergere
  66. Presedintele poate fi si administrator.

    RăspundețiȘtergere
  67. Categoric NU, aceste funcții nu pot fi detinute de aceeasi persoana.

    RăspundețiȘtergere
  68. Sint din deva si am restante care includ penalitati.Mai este valabila scutirea de penalitati si in 2012?Tin sa precizez ca sint in situatia asta din cauze medicale,doua operatii pe coloana.Va multumesc.Astept un raspuns pe ica_manescu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  69. Nu mai este valabila reglementarea din 2010 care reglementa scutirea de penalități.

    RăspundețiȘtergere
  70. Buna ziua,locuiesc la o scara cu 21 de apartamente dintre care 19 au centrala de apartament pe gaz,am ramas eu si inca un vecin care s-a debransat si si-a pus centrala luna aceasta....este normal ca pe luna iulie ,la cheltuieli sa platesc la un apartament de 2 camere cu 3 persoane ,folosind doar aragazul cand afara sunt 40 de grade 80 de lei???mentionez ca si vecinul pentru luna iulie are 55 lei???va rog sa -mi dati un raspuns....multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  71. Buna ziua, am fost plecat in concediu, in Turcia cu avionul( am specificat ca in Turcia ca nu am putut sa vin acasa cand a aparut avaria), am fost sunat de administrator ca mi-au inundat casa, coloana verticala COMUNA de scurgere de la bucatarie a refulat in bucataria mea, mizeria( numai zat de cafea grasime etc) a ajuns pana in dormitor, cand am ajuns acasa ( dupa aprox. o saptamana) am gasit casa un dezastru, presedintele a spus ca nu asociatia de propietari trebuie sa despagubeasca...sa merg la tribunal,l-am rugat ca presedinte sa-mi scrie ce a constata cand a fost chemat la fata locului si a spus ca nu vrea, ca nu este la militie,l-am rugat sa faca sedinta de comitet , nici asta nu doreste...,mi-a spus sa merg eu si sa strang 50% +1semnaturi de la locatari dupa ce am strans 50% +3 imi spune ca nu mai este de acord, imi spune ca trebuie sa fie toata scara de acord, este corect????? imi spune sa merg la tribunal...,(am si 2 apartamente in acest bloc)ce trebuie sa fac.Multumesc anticipat NICU

    RăspundețiȘtergere
  72. In primul rand, trebuie sa-l schimbați pe acest președinte.

    In ceea ce privește dezastrul din casa, în cazul unui proces aveți nevoie de martori și de constatarea unui instalator.

    RăspundețiȘtergere
  73. MULTUMESC MULT PT RASPUS
    DACA AM FOTOGRAFII FACUTE ASA CUM AM GASIT CASA CU TEAVA AFARA CU MIZERIA DE PE COLOANA DE SCURGERE IN CASA , MAI AM NEVOIE DE CONSTATAREA UNUI INSTALATOR???
    MULTUMESC MULT NICU

    RăspundețiȘtergere
  74. Aveți nevoie măcar de martori sa aveți o șansă în instanta.

    RăspundețiȘtergere
  75. Buna ziua,
    As dori sa ma lamuriti va rog frumos cum trebuie sa procedez in urmatoarea problema. Detin un apartament care este debransat de cei de la Radet cu acte legale in urma cu 7 ani.Apartamentul este nelocuit si se afla intr-un bloc unde cheltuielile sunt la pausal, nefiind nimic contorizat(apa,energie termica).
    De la inceputul acestui an am fost trecut la cheltuieli cu incalzirea in apartament,pe care am refuzat sa le platesc insa mi-a fost refuzata si partea ce o plateam regulat de parti comune (care nu este deloc mica,tinand cont de conditiile mai sus redate).
    Am facut nenumarate sesizari la departament specializat primarie,am solicitat expertiza constatare de la Radet intrucat eram invinuit ca nu a fost facuta corect debransarea si primesc invinuirea ca eu ma pot bransa oricand.Au venit cei de la Radet,s-a primit hartie de la acestia doveditoare a "statutului" debransarii apartamentului.Am expediat banii de parti comune prin posta,insa mi s-a spus ca acestia vor fi scazuti din toata suma ce el o considera restanta (adica si acele sume pt cheltuieli incalzire apartament).O serie intreaga de hartuieli suportate de la acest administrator si presedinte deasemenea in toata aceasta perioada.Mai nou figurez si o persoana la cheltuieli intretinere,ca au auzit ei zgomote prin apartament ,insinuari ce fac parte din aceeasi serie de hartuieli.Mentionez ca am depus sesizare-cerere la administratie-presedinte fata de incarcarea cu aceste cheltuieli,la AGA am semnat in registru adm ca refuz plata acestor cheltuieli,la primarie au fost chemati adm si presedinte iar dupa aceea acestia mi-au raspuns ca ei nu se amesteca si astfel continua abuzurile acestora.Multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  76. Daca aveți actele doveditoare ca ați fost debranșat legal de la RADET și tot nu va înțelegeți cu administrația blocului, nu va rămâne decât sa-i acționați în judecata. Nu pot continua în asa fel cu abuzurile.

    RăspundețiȘtergere
  77. Buna ziua,

    Am cateva probleme, la care va rog daca se poate sa imi raspundeti cat mai repede.
    1. Este legal sa mi se ceara copie dupa buletin de catre administratorul blocului? L-am intrebat de ce trebuie copie si nu e de ajuns sa ii dau datele, iar raspunsul a fost ca asa scrie in lege.
    2. Pentru ca mi-am permis sa intreb de ce trebuie data copie dupa buletin, si sa-i atrag atentia ca eu vorbesc pe un ton civilizat iar dansul nu, mi-a interzis sa urc cu bicicleta in lift, pe motiv ca se murdareste. Are dreptul sa faca asa ceva? Cine poate stabili asta si ce masuri pot lua impotriva acestui administrator?

    Multumes.

    RăspundețiȘtergere
  78. 1. probabil ii trebuie copia de pe buletin sa va treacă în cartea imobilului.

    2. asociația, prin Adunarea Generala sau comitetul executiv poate stabili reguli de buna conviețuire, printre care si cea de interzicere a transportului bicicletelor cu liftul.

    RăspundețiȘtergere
  79. Santem din orasul Medgidia. cartierul de nord si este reabilitat trmic de 5 ani si jumatate de vechiul primar cu o centrala termica care este a doua pe tara . Instalatia in incinta blocului nu a ramas cum era adica din apartament in altul este pe casa scari si santem individuali cu tevile,adica fiecare este legat separat.Problema noastra este alta,fiecare scara are contoar general si noi fiecare locatar avem contoar de inregistrarea calduri fiecarela usa ,problema este ca ANMRE a dat un decret ca sa nu le mai ia in consideratie ,sant pensionari care a dat pe un aparat cate 11-12 milioane ca sa plateasca cat consuma adica mai le inchid si aceste aparate nu sant ca repartitoarele cum specifica ledea.Primaria nu vrea sa ni le mai ia in consideratie ,aceste aparate sant avizate metrologic deci sant valabile .AJUTATINE VA RUGAM

    RăspundețiȘtergere
  80. Soluția este sa acționați în judecata Primăria!

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna ziua.
    Pe tronsonul pe care e situat apartamentul meu se face izolatia acoperisului. Suma ce revine fiecarui apart. e 400 ron care trebuiesc achitati integral in momentul in care firma si-a terminat treaba.
    -Pot fi obligata sa achit aceasta suma imediat ,in conditiile in care nu am acesti bani gramada?
    -Poate fi bagata suma in cota de intretinere si sa platesc esalonat?
    -Pot fi aplicate penalitati la suma restanta( a reparatiei)?
    -Sau trebuie rubrica separata care sa nu genereze penalitati?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  82. Ziua buna.
    In 2002 am cumparat un apartament cu CVC si clauza uzufruct viager, care nu avea datorii la acel moment.
    In 2004 unul dintre vanzatori a decedat iar celalat a incetat sa mai plateasca intretinerea din rea vointa.
    Asociatia l-a dat in judecata si i s-a oprit din pensie cateva luni, pana cand acesta a decedat.
    Asociatia s-a indreptat catre mine pt a recupera debitul, in conditiile in care existau mostenitori de drept.
    Am achitat integral restantele si cheltuielile de judecata ,astfel incetand executarea silita.
    Dupa 2 ani asociatia m-a anuntat ca mai am de plata din urma penalitati ce se ridica la 17 milioane.Iar daca nu le platesc vor pune penalitati la penalitati.
    -E corect sa le platesc in conditiile in care am platit restantele?
    -E corect sa se aplice penalitati la penalitati?
    Multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  83. "izolația acoperișului"
    - nu puteți fi obligata sa achitați aceasta sum imediat
    - se poate ca suma sa fie introdusa în cotele lunare de plata și sa beneficiați de o scadenta la plata
    - se pot aplica penalități la suma restanta a reparației, dacă depășiți perioada de plata, respectiv 30 zile.
    - nu trebuie rubrica separata, dacă nu plătiți în termenul scadent al listelor de plata vi se pot calcula penalități

    RăspundețiȘtergere
  84. Ziua buna.
    "apartament cu CVC și clauza uzufruct viager"

    Daca spuneți ca ați achitat integral "restantele și cheltuielile de judecata, astfel încetând executarea silita" nu mai aveau de unde sa fie cele 17 milioane penalități.

    Oricum, dvs. trebuie sa solicitați asociației sa va comunice în scris temeiul legal pentru penalitățile de 17 mil. și dacă constatați ca răspunsul nu este legal, puteți sa-i acționați in judecata.

    Nu este legal sa se aplice penalități la penalități.

    RăspundețiȘtergere
  85. "apartament cu CVC și clauza uzufruct viager"

    Multumesc pentru raspunsuri.
    Fosta administratora a zis ca cele 17 mil au fost calculate ulterior incetatii executarii,la cererea furnizorilor.

    RăspundețiȘtergere
  86. "izolația acoperișului"

    Prin urmare daca suma se imparte pe 4 luni si eu achit la termen fiecare 100 lei/luna nu se pot aplica penalitati.
    Exista vreo lege in baza careia se aplica cele de mai sus?

    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  87. Trebuie sa solicitați acte doveditoare și modul în care v-au fost repartizate dvs. penalitățile.

    RăspundețiȘtergere
  88. nu este obligatoriu sa se împartă pe 4 luni ci asa cum a hotărât comitetul sau adunarea generala, în orice caz, trebuie sa aveți o perioada scadenta conform listelor afișate, cel mult 30 zile.

    RăspundețiȘtergere
  89. am un ap cu 2 camere in care locuim 4pers sot sotie si 2 fete dar am si o mare nelamurire cum de toata vara am platit 450 ron adica mai precis din luna aprilie ,mai, iunie, iulie , august chiar 500ron daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns

    RăspundețiȘtergere
  90. Este posibil ca asociația sa fi demarat niște lucrări la proprietatea comuna în acea perioada, altfel întreținerea este foarte mare. Solicitați administratorului sa va comunice modul de calcul pt apartamentul dvs. în lunile menționate.

    RăspundețiȘtergere
  91. M-am mutat de cateva luni cu chirie intr-un apartament cu doua camere.De la inceput i-am dus administratorului indexul consumului de apa, deoarece refuza in mod categoric sa verifice din usa in usa cum sta treaba.Cu toate ca l-am atentionat doua luni la rand ca ce e trecut in lista de plata nu corespunde cu indexul dat de mine(in afara de pierderi) astazi l-am intrebat daca platesc tot asa intr-o veselie si am cerut verbal copii si lamuriri in privinta acelor liste. Si raspunsul a fost ca m-a dat afara fara sa motiveye absolut nimic. Cum pot proceda in aceasta situatie?


    Daniela

    RăspundețiȘtergere
  92. Daniela,
    Poti sa faci o reclamatie la presedinte si o sesizare la primaria locala impotriva dlui administrator.

    RăspundețiȘtergere
  93. sunt din oradea, de o saptamana nu se mai citesc repartitoarele.sa stabilit ca se va platii momentan dupa suprafata utila, iar dupa ce vor stabilii cu exactitate ce dimensiune de calorifere avem vom platii pe suprafata radianta.Cum se calculeaza diferenta dintre caloriferul de fonta si cel de tabla avand apartament cu 4 camere -81 m util

    RăspundețiȘtergere
  94. la noi pe scara avem lift, se plateste curentul pe persoane, ier liftul ca atare pe suprafata utila a apartamentului( adica cel cu 4 camere la 81 m util, iar cel cu 2 camere la 51 m util). Va rog sa-mi spuneti daca este corect ?

    RăspundețiȘtergere
  95. DA, pentru ca liftul este considerat parte comuna, iar costurile de întreținere sunt comune și se repartizează pe cota parte indiviza. Pentru cei care locuiesc la parter si etajul 1, costurile cu electricitatea trebuie sa fie diminuate la jumătate, având în vedere ca nu folosesc liftul. Spre exemplu dacă la un apartament de la parter locuiesc doua persoane, la cotele de întreținere pentru repartizarea facturii de electricitate se va specifica doar o persoana.

    RăspundețiȘtergere
  96. buna ziua, sunt un administrator de bloc la inceput de drum si am si eu o intrebare ...atunci cind un prop vine sa achite si inafara cotelor de intretinere are si penalitati de plata cum e legal sa fac chitanta ????eu scriu pe o singura chitanta cote intretinere+penalizare ...e legal???multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  97. DA, este legal sa emiteți chitanța asa!

    RăspundețiȘtergere
  98. la cine putem merge sa facem reclamatie impotriva abuzurilor din partea Asociatiei de proprietari?

    RăspundețiȘtergere
  99. In primul rand, faceți o sesizare la primăria locala, serviciul relații cu asociațiile de proprietari.

    RăspundețiȘtergere
  100. La mine pe scara vecina de la etajul 1 a inlocuit teava de canalizare de la bucatarie incepind de la ea din apartament si lina la parter ,iar acum asociatia ma obliga sa platesc o parte din lucrare,mentionez ca eu stau la etajul 4 iar teava ar fi trebuit inlocuita de la etajul 4 pina la subsol ptr ca este f veche si deteriorata.deasemenea nu am semnat ca as fi de acord cu aceasta lucrare.UN ALT ASPECTar fi faptul ca nu a fost inlocuita practic teava veche a blocului ci a fost facuta o improvizatie pe casa scarii fara a se face un proiect in prealabil. ma intreb ce se va intimpla daca la iarna va ingheta aceasta teava care nu este izolata in nici unfel? Astept un raspuns.va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  101. Coloanele verticale sunt coloane comune și trebuie sa plătească toți proprietarii indiferent de etaj. Este o cheltuiala ce se repartizează pe cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  102. Cris.Buna ziua
    In lista cu cheltuielile lunare ale intretinerii au fost introduse "reparatii terasa" fara sa stiu de vreo adunare generala sau fara sa stiu o suma totala pe apartament, dar ea este trecuta la total cheltuieli lunare si nu in partea unde se constituie fondul de reparatii sa introdus suma de 150 ron pe ap de 3 camere si 100 ron pe ap.de 2 camere si atat daca nu plates se considera penalitati la intretinere. Este corect cum s-a aplicat acest fond de reparii terasa?

    RăspundețiȘtergere
  103. Trebuie sa existe o hotărâre, cel puțin în urma unei ședințe de comitet, hotărârea care trebuie sa aibă la baza o analiza de oferte de la mai multe firme de hidroizolații.

    Cheltuielile afișate în lista trebuie sa fie susținute de documente justificative

    RăspundețiȘtergere
  104. salutari. am si eu o problema ce ma macina de ceva timp.Locuiesc intr-un bloc la et4 care este si ultimul.in fiecare an ma lovesc de aceiasi problema. Nu avem aparate de masura a agentului termic si toti platim aceiasi suma, desii avem caloriferele puti caldute in comparatie cu vecinii care stau la etaje inferioare.exista o modalitate prin care as putea mai putin decit ei ?Mentionez faptul ca am adus la cunostina si celor de la asociatie care au venit in control si au constatat cele mentionate de mine dar nu s-a luat nici o masura. Ce pot face in ami rezolva aceasta problema ? Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  105. Saltari. Am si eu o problema la care nu am primit ni un raspuns. Locuiesc intr-un bloc P+4 la et4. de foarte multi ani pe timp de iarna noi cei de la et4 ne lovim de aceiasi problema.nu avem suficienta caldura in apartamente desii platim aceiasi suma ca cei de la et inferioare care spre deosebire de noi ,ei au. Este cunoscut acest fapt de cei de la asociatie care nu au facut nimic pina acum. Am refuzat plata agentului termic pina acum dar ne-am ales cu niste procese pe rol.Aduc la cunostinta faptul ca nu exista aparate de masura pt caldurra in niciunul din blocurile din oras si chiar daca vrem sa ne punem, nu sunt acceptate de catre cei de la OATA(producator si furnizor de agent termic)

    RăspundețiȘtergere
  106. In primul rand trebuie sa faceți o reclamație la furnizorul agentului termic. Au obligația sa asigure un anumit confort termic, iar dacă nu iau măsuri puteți sa-i reclamați mai departe la protecția consumatorului, în final totul trebuie sa se încheie ori cu o factura mai mica ori cu o creștere a căldurii furnizate în apartamentul dvs.

    In mare parte factura plătită de dvs reprezinta pierderile din rețea și nu căldura de care ar trebui sa beneficiați.

    RăspundețiȘtergere
  107. Maria - Bucuresti
    Va rog sa-mi spuneti unde ma pot adresa pt urmatoarea priblema:sotul meu a lucrat din luna iunie 2012 si pana la 21 dec.2012 in provincie (pot dovedi cu documente), fap pt care l-am scos de la plata cotelor de intretinere; in lista pt plata intretinerii de la luna nov2012 administratorul l-a adaugat la plata fara sa verifice daca s-a reintos sau nu.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  108. Buna Maria,
    In primul rand, faceți o sesizare în atenția președintelui Asociației de Proprietari. Atașați la sesizare în copie documentele doveditoare.

    Daca Președintele nu dispune soluționarea în favoare dvs., conform documentelor, atunci mai puteți reclama și la primăria de sector.

    Încercați sa discutați cu Administratorul, poate acesta va înțelege și nu mai trebuie sa faceți alte demersuri.

    RăspundețiȘtergere
  109. Brindusa. Este normal ca un copil de 9 luni sa intre la cheltuielile de intretinere ale bloculu? M-am trezit cand am dus apometru la apa ca in loc de 2 suntem 3 intretinuti si asta din cauza a doua familii din bloc care a facut sacandal. Mie ca mama nu mi se pare corect sa fie trecut laintretinere, cand copilul meu nici macra nu stie sa mearga... Astept un raspuns concret de la dv.. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  110. Buna Brândușa!

    Da, este legal. Legea face referire la persoane, nu la vârsta acestora.

    RăspundețiȘtergere
  111. Locuiesc intr-o garsoniera cf.3,Bucuresti, suprafata este de 17mp;cand am cumparat am gasit schimbat caloriferul, acum este din tabla, lungime 1.4m, latime 10cm,inaltime 60cm.Pana anii trecuti am platit caldura 40-45lei/luna.
    Ne-am trezit ptr luna noiembrie 2012 ca am de plata 117lei, in timp ce administratorul si marea majoritate a vecinilor au 40-50lei de plata si la o garsoniera dubla cu calorifere vechi de fonta au 110lei.
    Este normal ca eu si cativa vecini sa platim de aproape 3ori ptr caldura, ptr acelasi spatiu de locuit?
    Cand l-am intrebat a zis ca ar trebui sa am 50 cm de calorifer ptr acest spatiu, exista legal asa ceva??
    astept un raspuns de la cineva, nu stiu cum sa indrept aceasta situatie,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  112. Buna ziua,
    Repartizarea se poate face pe suprafața radianta sau pe suprafața utila.

    Pentru a pute primi un răspuns avizat, puteți sa faceți cate o sesizare pe rand, la furnizorul de energie termica și apoi la primăria locala.

    RăspundețiȘtergere
  113. Buna ziua,ma numesc Elena,am si eu o intrebare,pot castiga daca actionez in instanta asociatia de proprietari pt ca platesc caldura la fel ca toata lumea si nu am,caloriferele sunt reci,locuiesc la etajul 10,ultimul etaj,am si constatare de la primarie in acest sens,am vorbit cu presedintele si el spune ca nu sunt vecinii de acord sa schimbam tevile pt ca nu vor sa plateasca,mai sunt si alte probleme,balconul si un dormitor sunt deteriorate din cauza scurgerilor de la treasa care nu a mai fost reparata de multi ani.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  114. Buna Elena,
    In primul rand trebuie sa reclamați furnizorul de energie termica.

    RăspundețiȘtergere
  115. Nu stiu unde sa ma adresez ,locuiesc intr-un bl cu 4 etaje stau la et 2 si din cauza zapezii de pe acoperis si a ploilor a ajuns apa pana la mine in casa cei de la et 4 spun ca ei nu au bani la ei casa e pestera cei de la et 3 dau din umeri , ce fac in situatia asta pe cine chem ce drum urmez ?

    RăspundețiȘtergere
  116. Trebuie sa sesizați Președintele și Administratorul. Aceștia trebuie sa întreprindă măsurile necesare în vederea efectuării reparației la terasa. Reparația terasei blocului este o cheltuiala comuna care se suporta de către toți proprietarii, indiferent de etaj.

    In cazul în care persoanele responsabile nu iau măsuri pentru efectuarea reparației, puteți sa-i acționați în judecata pentru neglijenta și sa le cereți daune materiale.

    O firma care executa hidroizolatii la terasele de bloc, găsiți aici: hidroizolatii terase bloc

    RăspundețiȘtergere
  117. Buna ziua!
    Va rog sa-mi spuneti in baza carui articol de lege pot opri apa de pe tot tronsonul, avand in vedere ca vecinii de la etajele superioare nu vor sa repare instalatiile din propriile apartamente, iar apa se infiltreaza si curge la mine pe peretii din baie. Cine are obligatia de a merge din usa in usa la etajele superioare pentru a constata defectiunile din apartamente?
    Va multumesc.
    Cu respect,
    Alina Novac

    RăspundețiȘtergere
  118. Dna. Alina Novac,

    Administratorul are obligația verificării stării țevilor comune. Acesta dacă va constata avarii, comunica acest fapt comitetului executiv si Președintelui in vederea intreprinderii măsurilor necesare pentru efectuarea reparației, respectiv pentru selectarea unei firme sau instalator.

    In cazul în care toți aceștia, direct responsabili de starea tehnica a imobilului, nu întreprind măsurile necesare pentru efectuarea reparației, respectiv pentru diminuarea pagubelor suferite de dvs., puteți sa-i acționați în judecata pentru neglijenta în serviciu, precum si sa le solicitați plata de daune.

    De asemenea, mai puteți sa sesizați aceasta situație și la Primăria Locala.

    RăspundețiȘtergere
  119. Buna ziua,
    va scriu in numele mai multor proprietari din cadrul unei asociatii de proprietari din Bucuresti, va rugam sa ne lamuriti in legatura cu urmatoarele:
    - este legal ca fara o hotarare a Adunarii generale sa fie acordate angajatilor si celor cu contract de mandatm prime (substantiale) in luna decembrie?
    - In cazul in care este suficienta o hotarare a Copmitetului executiv pentru acordarea acestor prime, aceasta hotarare nu trebuie facuta publica prin afisare?
    Precizez ca valoarea salariilor si a contributiilor la asicurarile obligatorii in luna decembrie 2012 au repreyentat 33% din valoarea intretineriim cu 12% mai mare fata de luna noiembrie.
    - este legala calcularea listelor de intretinere prin rotunjirea sumelor ( la 0,50 sau la 0,00): prima rotunjire la stabilirea cotelor (pe persoana si parti comune), la care se adauga factura de caldura (cu doua zecimale) si are loc o a doua rotunjire.
    Am contestat intretinerea in termenul legal si am cerut sa-mi fie comunicate copii xerox de pe toate facturile care stau la baza intocmirii listelor pe luna decembrie iar Presedintele, Administratorul si Cenzorii refuza sa-mi dea aceste copii spunand este suficient ca mi le arata. Ca sa verificam corectitudinea calculelor avem nevoie de timp si vrem sa apelam la un specialist. In plus in listele de plata afisate nu este trecut`valoarea total`a niciunei facturi (ap`, gaze, etc.) ci doar suma pe persoana pentru fiecare furnizor.
    Va rugam sa ne indrumati cum trebuie sa procedam in continuare.
    Cu multumiri
    Anca Georgescu

    RăspundețiȘtergere
  120. Buna ziua dna. Anca Georgescu,
    - daca nu au fost prevazute (primele) în bugetul anual, aprobat de Adunarea Generala, nu este legal.
    - comitetul executiv trebuie sa se raporteze la bugetul aprobat de Adunarea Generala, buget care se aproba odată pe an, de obicei la începutul fiecărui an calendaristic. Daca nu s-a prevazut în buget acordarea de prime, atunci comitetul face un abuz.
    - in ceea ce privește corectitudinea întocmirii listelor, puteți sa faceți o sesizare la primăria de sector, unde exista un departament pentru relația cu asociațiile de proprietari.
    In sesizare veți reclama toate nemulțumirile dvs. cu privire la modul de calcul al listelor. Primăria va face un control și dacă va constata ca sunt nereguli va solicita administrației sa le remedieze, putându-se ajunge la retragerea autorizației administratorului.

    RăspundețiȘtergere
  121. Multumesc pentru raspuns, insa din pacate legea "ii mangaie pe crestet" pe presedintii, administratorii asociatilor de proprietari. Chair repreyentantii Primariei recunosc ca nu au nicio putere, ca verificarile pe care ei le fac se lasa doar cu Recomandari pentru indreptarea situatiilor si ca proprietarilor nu le ramase decat sa se adreseze organelor penale. Abuzul, inselaciunea, falsul si uzul de fals cu privire la intocmirea ilegala a listelor de plata trebuie adusa la cunostinta organelor de urmarire penala, in caz contrar vom suporta in continuare abuzurile acestor persoane care nu vor face altceva decat sa ne rada in fata ca oricum nu au patit nimic.

    RăspundețiȘtergere
  122. RE: Refuzul individual de reabilitare a blocului
    Buna ziua
    As dori sa aflu si eu ce spune legea in cazul refuzului individual in ceea ce priveste reabilitarea blocului. Cu alte cuvinte ma poate da in judecata asociatia de locatari ca ma opun reabilitarii blocului? Acum ca ni se cere sa platim un procent din costurile de reabilitare si oricum apt meu este prevazut cu termopan si am izolat termic prin interior chiar nu ma intereseaza reabilitarea blocului si pe cheltuiala mea.V-as ruga mult sa imi raspundeti la intrebare.
    Multumesc mult pentru timpul acordat

    RăspundețiȘtergere
  123. nu au de ce sa va dea in judecata, hotărârea privind reabilitarea imobilului se ia cu majoritatea membrilor asociației, respectiv 50%+1. In schimb la adunarea generala trebuie sa fie prezenți toți membrii asociației, adică 100%, hotărârea luându-se cu majoritate.

    RăspundețiȘtergere
  124. buna ziua ma numesc cretu ionut si as avea si eu o problema doresc sa inchiriez apartamentul pt firma dar te cate ori se iveste ocazia presedinta blocului imi spune ca comitetul nu este de acord cu toate k in bloc sunt zece firme.as dori sa stiu ce este de facut.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  125. ma numesc cretu ionut si as avea si eu o intrebare am gasit sa inchiriez apart unei firme dar de ficare data am fost refuzat de doamna presedinte pe motiv ca comitetul nu este de acord cu toate k in bloc sunt peste zece firme unde ma pot adresa.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  126. Firma este fără activitate sau va desfășura activitate la adresa respectiva?

    Blocurile sau condominiul este doar pentru locuit, firmele pot închiria spatii în clădiri de birouri.

    In cazul în care firma nu o sa desfășoare activitate, avînd doar sediul acolo, atunci președintele nu are de ce sa va respingă cererea.

    RăspundețiȘtergere
  127. Buna! Am o nedumerire in legatura cu un canal care se totinfunda (situat in fata blocului, pe trotuar). Imi puteti spune daca acel canal este "al blocului" sau tine de primarie sau orice alta institutie?

    RăspundețiȘtergere
  128. buna ziua ma numesc ana-maria si doresc sa stiu daca administratora procedeaza corect,ne cere bani pe salariile(ei,presedintelui si al femei de servici) pe camere (adica cine are o camera plateste7 lei cine are 2 camere plateste 14 lei si cine are 3 camere 21lei),doresc sa stiu daca se plateste pe persoane sau pe spatiul locuibil si ne mai trce pierderi la fiecare locatar cate un metru de apa pierderi (sunt 50 de apartamente si in fiecare apartament stau cel putin 2-3 persoane ar veni aproximativ 100 metri),as dorii sa stiu daca exista o lege pt aceasata solutie si c e de facut

    RăspundețiȘtergere
  129. Ana-Maria,
    Nu este corect cum procedează Administratorul, Salariile se repartizează pe cota parte indiviza si nu pe numărul de camere.

    RăspundețiȘtergere
  130. buna ziua,
    as avea o rugaminte, daca puteti sa ma lamuriti: locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, eu la etajul 1. vecina de la etajul 3 si-a facut un semineu pe hol, acest fapt necesitand scoaterea hornului prin acoperisul blocului. mentionez ca nu am fost intrebati daca suntem de acord cu acest fapt, decat dupa ce s-a realizat, cand am fost instiintati ca trebuie sa platim pt hornul respectiv cate 130 de lei, pt ca dupa spusele ei, suntem pe coloana ei deci tb sa contribuim. este corect? este normal sa platesc daca eu nu vreau sa ma leg la hornul respectiv? stiti cumva daca ar avea nevoie de ceva autorizatie pt acest horn? ea sustine ca nu. va multmesc pt raspuns. claudia

    RăspundețiȘtergere
  131. Claudia,

    Aceasta construcție nu este legala, dacă s-a făcut fără autorizație, cu atat mai mult nu trebuie sa plătiți pentru construcția acelui horn.

    Va sfătuiesc sa reclamați construcția la Primăria locala, în atenția departamentului pentru disciplina în construcții.

    RăspundețiȘtergere
  132. Buna ziua,

    In primul rand va multumesc pentru efortul pe care-l depuneti. Am citit toate intrebarile si raspunsurile de pana acum si mi-au fost de un real ajutor.

    Apropo de ultimul comentariu- cel cu "transparenta" cheltuielilor :-)
    La noi in bloc, au existat discutii referitor la acest aspect. Legea s-a respectat dar nu in integralitate. S-a afisat faptul ca se vor face (s-au facut deja...) reparatii la subsolul blocului insa, nu s-a specificat si suma. In urma unor interventii, inclusiv cerere in scris, am reusit sa aflu ca reparatiile de la subsol (bloc 1983, 2 scari) au constat in schimbarea tevilor orizontale apa rece/calda (plus robineti si restul operatiunilor necesare acestui proces), refacere instalatie electrica 24V precum si inlocuirea stratului de nisip (suprafata fiind de cca 590mp).

    Am 2 mari semne de intrebare:
    1- magazinele de la parterul blocului trebuiau sa suporte cf CPI o parte a acestor cheltuieli?
    2- suma de 135.000 RON este una reala avand in vedere lucrarile efectuate? cum se poate contesta in cazul in care suma depaseste cu mult valoarea justa? (precizez ca in urma verificarilor, exista Hot.Adunarii Generale privind aceasta investitie...deci legea s-a respectat din acest pct de vedere);

    Va multumesc anticipat pentru raspuns.
    Ioana T, Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  133. Ioana T, București.
    Va mulțumim pentru aprecieri.

    1. Da, si magazinele de la parter suporta o parte a acestor cheltuieli, dacă țevile sunt comune.

    2. In ceea ce privește cea de-a doua întrebare, un răspuns este dificil. Ar fi trebuit sa va implicați la început, când s-a făcut selecția firmelor sa vedeți dacă ofertele au fost reale. Acum puteți sa solicitați președintelui sa va prezinte cum s-a făcut analiza de oferte și dacă veți primi ofertele în copie, cele care au stat la baza contractării lucrării, atunci, puteți și dvs. sa solicitați câteva oferte de control de la alte firme de profil. In funcție de rezultat, veți decide ce sa faceți mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  134. va multumesc foarte mult pentru raspuns!
    Ioana T, Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  135. Buna ziua.Imi puteti spune ce implica desfiintarea asociatiei de proprietari,pt ca am 2 femei in bloc care spun ca dupa contorizarea apei reci,a gunoiului,etc nu mai au nevoie de femeie de servici si de administrator.Ce se intampla daca vrem sa zugravim,acoperisul,alte parti comune..Ce legislatie se aplica...Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  136. Buna seara,
    Locuiesc intr-o garsoniera de 23m2.Suntem inregistrati la asociatie 2 persoane(1adult si un copil).Am apometre si repartitoare.
    De cand m-am mutat in acest bloc sub 21m cubi de apa nu mi s-au inregistrat.Am ajuns la o amarata de garsoniera sa platesc 550lei intretinerea.In bloc circula zvonul ca inainte sa locuiesc aici,au fost efectuate niste lucrari iar vecinii de langa noi si-au facut ceva sisteme care reduc consumul lor si il incarca pe al nostru.
    Unde trebuie sa ma adresez pentru a face reclamatie si respectiv o verificare drastica pe conducte vecinului?
    Imi puteti da vreun sfat?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  137. Buna seara,
    In primul rând trebuie sa chemați un instalator sanitar sa verifice instalațiile, acesta poate verifica și la dvs. în casa, începând de la coloana comuna.

    Apoi, puteți sa schimbați apometrele cu altele noi verificate metrologic.

    Daca se constata nereguli, aduceți la cunoștință Administratorului și Președintelui.

    In orice caz, 21 mc pe luna este un consum prea mare pentru 2 persoane.

    RăspundețiȘtergere
  138. Este legal ca radet sa opreasca caldura la o asociatie de proprietari, pe timp de iarna?In asociatia noastra sunt restantieri dar din 60 de apartamente doar 10-15 sunt restante suma ajunge undeva la 80000 ron(fara penalizari).Trebuie sa suferim si noi cei care suntem cu intretinerea la zi? Vali P.

    RăspundețiȘtergere
  139. DA, este legal, pentru RADET asociația reprezinta un singur client, deoarece contractul este încheiat cu Asociația și nu individual cu fiecare.

    Va recomandam sa încheiați convenții individuale cu RADET si astfel nu veți mai suferi dvs. din cauza câtorva restanțieri. Conform legii trebuie sa aveți acordul tuturor proprietarilor din bloc pentru a putea încheia convenții individuale.

    RăspundețiȘtergere
  140. Buna ziua,ma numesc Luca Gheorghe locuiesc la bloc,parter in jud. Arges,din 2006 eu nu mai intru pe scara avand acces din exterior usa de pe scara fiind blocata,am contracte separat cu toti furnizorii de ; apa si canal,gaze ,curent,practic de atatia ani Administratorul nu imi administreaza nimic,de ce trebuie sa mergem pe genul stai acolo platesti?astept un raspuns ,va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  141. Proprietar Plantelor Bucuresti
    Buna ziua
    Sunt proprietar al unui apartament in str Plantelor ,sector 2 din Bucuresti, intr-un bloc de 10 etaje din 1968. Administratorul nu locuieste in bloc, presedintele este un pensionar de 87 ani - ati citit bine!- iar acum au "hotarat" de capul lor sa "reabiliteze termic" blocul. Eu nu sunt interest de acest lucru, deoarece nu doresc sa imi inchid balcoanele, nu vreau sa pun termopane la geamuri si nici nu am sume mari de bani disponobile in prezent -am inteles ca e vorba de cateva mii de euro de apartament?!
    Mai sunt catieva familii care sunt impotriva acestei "reabilitari".
    Intrebarea mea este - daca noi ca proprietari ne opunem, se poate face reabilitarea impotriva vointei noastre? Daca da, in baza carei legi ? Daca nu, iarasi - pe ce baze? Vrem sa stim ca sa putem sa il "combatem" pe administrator si sa nu fim siliti sa acceptam licrari pe car nu le dorim.Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  142. Nelamurita...
    Buna seara
    Am un apartament mostenit de la bunicii mei. Cand s-au declarat suprafetele apartamentelor la primarie, pentru impozitare- prin anii '90 - bunicii mei fiind in varsta au rugat un vecin sa faca acest lucru. Vecinul a declarat ce si-a inchipuit el, adaugand garajul, balcoanele, boxa etc la suprafata apartamentului. Astfel ca a rezultat o suprafata locuibila a apartamentului de cca 280 mp, cand de fapt ea este de numai 99 mp, conform actului de proprietate.
    Problema e ca administratorul repartizeaza cheltuielile comune in functie de aceasta suprafata, si astfel eu ajung sa platesc si de 2,5 ori mai mult decat vecinii de deasupra sua dedesubt, pentru acelasi nr de persoane din apartament, sub pretextul ca "am suprafata mai mare" Desi e ilogic sa consideri ca intr-un bloc de 10 etaje un apartament de la etajul 7 poate fi mai mare ca cele de deasupra si dedesubt -unde este diferenta de suprafata,in &er? ca doar ele sunt unul peste altul, nu ? totusi nu pot sa il fac p administrator sa inteleaga. Ce pot face? Aveti vreun sfat si pt mine?

    RăspundețiȘtergere
  143. Primaria sectorului 2 a decis sa mentina gratuit programul de reabilitare termica din sectorul 2 si in anul 2013, deci nu trebuie sa platiti nimic.

    Hotararea mentinerii in program se ia cu 50% plus unul dintre membriii asociatiei.

    RăspundețiȘtergere
  144. "apartamentului de cca 280 mp"
    in primul rand trebuia sa contestati din 90 pana in prezent suprafata pt care vi se percepe impozit.

    De asemenea, in baza actului de proprietate, puteti sa solicitati presedintelui revizuirea suprafetei apartamentului dvs. Daca acesta refuza, tredbuie sa urmati calea instantei de judecata.

    RăspundețiȘtergere
  145. doresc sa va intre .daca societatile comerciale de la parterul blocului trebuie sa participe la cheltuielile cu salarile ,cheltuieli administrative ?

    RăspundețiȘtergere
  146. Nu trebuie sa plateasca pentru salarii, doar pentru cheltuielile comune, respectiv reparatii la terasa blocului.

    RăspundețiȘtergere
  147. Buna ziua,
    intentionez, in perioada de vara, sa ma debransez de la sistemul centralizat de incalzire RADET. In acest sens, in iunie 2012, am depus o cerere la Asociatie prin care am solicitat acordul privind debransarea si instalarea unei microcentrale de apartament. Cu tot felul de motive Presedintele refuza sa-mi dea acest acord. Precizez ca in cadrul aociatiei, la alta scara, in anul 2003 un proprietar si-a facut o astfel de lucrare. Mie nu vor sa-mi elibereze acordul pe motivul ca cel de la scara cealalata a facut lucrarea demult iar acum e alta lege (325/2006. Dupa ce i-am reclamat la Primarie, dupa sase luni au tinut o adunare generala unde au venit cativa din gasca lor si au votat impotriva cererii mele, fara nicio motivatie. Am gasit pe net, chiar pe site-ul fapr precizarea ca "asociaţia va hotărî, o singură dată, printr-o adunare generala condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească proprietarii care doresc sa se debranşeze de la instalaţia de căldura a blocului astfel încât interesele de proprietate ale celorlalţi proprietari să nu fie afectate" si le-am comunicat si lor. Insa mi-au spus ca legea nu prevede ca hotararea se ia o singura data ci ca adunarea generala se intruneste de fiecare data, probabil dupa cum ii este de simpatic solicitantul. Unde pot gasi precizarea "legala" privind "a dunarea va hotari o singura data". In bloc mai sunt apartamente debransate total care insa nu au optat pentru microcentrala pe gaze. In bloc, in afara repartitoarelor de caldura, totul este la pausal pentru ca, abuziv, nu vor sa ia in calcul apometrele, gazul de plateste in jur de 8 lei/pers. si presedintele, comitetul nu au interes ca proprietarii sa se contorizeze pentru ca atunci isi pot controla consumul. Apartamentul meu este la etj. 7 unde apa calda ajunge destul de greu dupa ce cca. 7 minute curge apa rece. Asta este un alt motiv pentru care vreau sa-mi pun microcentrala, sa am apa calda la prfet de apa calda si sa platesc gazele pe care le consuma familia mea nu cele consumate de ceilalti. Insa teava de gaze, pentru ca trece pe proprietatea comuna - horlul blocului - nu o pot face fara acorul adunării generale. Sunt disperata, e un cerc vicios. Ce sfat imi dati? Cum ma pot prevala de acordul dat pentru celalat apartament care si-a construit conducta de gaze pe holul blocului unde si eu conform legii sunt coproprietar (proprietate comuna fortata si perpetua). Ma lupt de aproape un an cu ei.
    Va multumesc anticipat pt. raspuns.
    Anca G.

    RăspundețiȘtergere
  148. Soluția ar fi sa-i obligați sa va emită acea adeverință printr-o hotărâre judecătorească având în vedere faptul ca nu au prezentat o motivație legala privind refuzul acestora.

    Puteți sa ne transmiteți datele dvs. de contact la următoarea adresa de email blocul-meu@consultant.com si va vom contacta noi pentru a va oferii mai multe informații.

    RăspundețiȘtergere
  149. Bl. C6 din Bucuresti se confrunta cu o grava situatie: este vorba de un imobil cu 5 scari din Bucuresti, unde s-a ajuns la o situatie conflictuala intre Asociatia anterioara si cea nou formata in perfecta legalitate (s-au urmat toti pasii legali) in conformitate cu Legea 230/2007, actualizata 2013. Noua asociatie de proprietari a condominiului a stabilit un termen de predare, un loc prestabilit, acolo unde se tin toate actele asociatiei, dar nu s-a prezentat niciun membru din vechea conducere, cu precizarea ca au fost informati in mod public, prin scrisori recomandate, dar cu refuzul de a semna ca au primit aceasta instiintare!
    S-a facut sesizare la Politia de sector, la Directia abilitata din Primaria de sector, s-au cerut informatii in acest sens si...nimic! Nimeni nu ia masuri, iar noua Asociatie este in imposibilitate de a prelua aceste acte, deoarece trebuie intocmit un buget pentru anul in curs, trebuie vazute si expertizate financiar toate actele Asociatiei, intrucat exista mari dubii asupra calculelor facute pentru fiecare apartament in parte si ca urmare a sesizarilor facute de catre proprietarii acestui bloc!
    Asadar, cum se poate intra in atributiile normale, firesti de conducere a Noii Asociatii legal constituita (ma repet), in conditiile in care nu avem acte, statut, gestiune, contracte si nici Stampila, care trebuiau predate de catre vechea asociatie!???
    Unde sa ne mai adresam?
    Mentionez ca, in tot acest timp (pe data de 16.03. 2013 s-a ales noul comitet in AGE, cu 61 din 62 voturi pentru), au avut loc tot felul de conflicte verbale, astfel incat, noul presedinte ales si-a depus demisia (pe buna dreptate, e stresanta situatia), dar fara a numi un vicepresedinte..., deci a ramas comitetul fara presedinte, se incearca o noua adunare in data de 13 Aprilie (spun: se incearca pt. ca fosta conducere rupe afisele de la avizier)...
    Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns din partea dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  150. Din păcate, dacă nu exista înțelegere cu fosta conducere a asociației, nu va rămâne decât sa-i acționați în judecata, iar prin hotărârea judecătorească sa fie obligați sa va pună la dispoziție actele asociației.

    Mai puteți sa încercați o varianta de înțelegere amiabila cu ajutorul unui mediator, astfel puteți sa rezolvați problema rapid și fără instanta de judecata. Daca sunteți interesat de aceasta modalitate de soluționare amiabila a conflictului dvs. va rog sa transmiteți datele de contact la următoarea adresa de email mediator.vlad@mail.com si veți fi contactat pentru detalii.

    RăspundețiȘtergere
  151. Buna ziua!
    Noua ni se intampla ca ne-am ales un nou administrator,fara sa ii cunoastem felul de a fi,ca nu si-l exteriorizase,ia decizii in numele nostru,nu recunoaste ca ce suntem acum e meritul celui dinaintea lui(care ne ajuta noapte si zi,dar acum a adunat multi ani si vrea odihna)si il comenteaza negativ,este cuprins de o euforie teribila si se poarta ca un stapan pe mosia lui,de ne lasa pe multi fara aer,fara cuvinte...Cred ca la presedintele tarii se poate ajunge,dar la acest administrator nici cu prajina!
    Ne-am facut-o singuri,probabil ca nu iesim din asta decat prin alte alegeri,si totusi,elanul acesta de l-a cuprins nu poate fi "dirijat" in mod corect de vreo lege?
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  152. Buna ziua,
    Administratorul este un executant, el este angajatul asociatiei si poate fi demis de catre comitetul executiv daca nu isi face treaba. Nu trebuie sa faceti alegeri ca in cazul presedintelui.

    Nu mai stati pe ganduri, puneti problema in comitetul executiv si daca nu intelege sa-si faca treaba cu integritate si profesionalism, schimbati-l.

    RăspundețiȘtergere
  153. Buna ziua! Locuiesc intr-o garsoniera la parter, iar apa menajera a tuturor locatarilor se scurge direct in subsolul blocului, aceasta problema este de multi ani, nimeni nu spune nimic, nici gand de reparatii. Mentionez ca exista canalizare. Intrebarea mea este daca am sanse sa ma inund, venind apa de la subsol la mine in casa, sau daca se va surpa fundatia blocului. va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  154. Problema sesizata de dumneavoastră este foarte grava. Administratorul și Președintele asociației au obligația sa ia masuri cat mai urgent, respectiv pentru efectuarea reparației.

    RăspundețiȘtergere
  155. Am si eu o intrebare si va rog sa ma ajutati, la fiecare etaj noi avem cate un balcon, inainte trecea pe acolo gunoiul eu am apartamentul exact langa usa si este f mare curent cand este deschisa, am pus lacat si am dat cheie la fiecare de la etaj, dar unul din ei ne inebuneste tot timpul o deschide. Acun mai noi a luat lacatul si este mereu usa deschisa. Intrebarea este; cui apartine acest balcon?

    RăspundețiȘtergere
  156. Balconul este proprietate comuna si aparține tuturor proprietarilor. Pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit, in cadrul primei adunări generale, se poate adopta o hotărâre cu privire la modul de folosirea a acestor balcoane de către proprietari.

    RăspundețiȘtergere
  157. BUNA ZIUA SUNT PRESEDINTELE UNEI ASOCIATII DE PROP DIN SECTORUL 6 SI AS DORI SA STIU CUM POATE FI LEGAL RECUPERATI BANI LA FONDUL DE :REPARATII SI LA FONDUL DE RULMENT DE LA PERSOANELE RAU PLATNICE SPECIFIC CA ACESTE FONDURI SUNT HOTARITE IN ADUNAREA GENERALA DE CATRE MAJORITATEA PROPRIETARILOR

    RăspundețiȘtergere
  158. Buna ziua domnule Președinte,

    Fondurile de rulment și reparații pot fi recuperate legal de la restanțierii asociației prin acționarea în judecata. Pentru orice restanta mai veche de 90 de zile asociația poate chema în judecata restanțierii.

    De asemenea, mai exista o soluție legala mai rapida și mai putin costisitoare prin care restantele pot fi recuperate de la restanțierii asociatiei și anume, sa apelați la un mediator autorizat
    (mediator Vlad)

    RăspundețiȘtergere
  159. Bună ziua!

    Aş dori să aflu dacă Preşedintele de asociaţie îmi poate refuza eliberarea unui "Acord privind realizarea unei instalaţii de gaze naturale" doar pentru motivul că am datorii la Asociaţie.
    Menţionez că afirmaţia şi motivaţia sa personală a fost aceea că "asta este politica Asociaţiei".
    De asemenea fac precizarea că firma care realizează lucrarea nu este interesată ca eu să am cuantum zero la întreţinere ci doar să fie specificată valoarea datoriei în acel "Acord".
    Mai adaug faptul că eu sunt reprezentatntul celor 15 familii de locatari care şi-au dat acordul şi care, la rândul lor sunt direct interesaţi de realizarea acestei instalaţii.
    Este posibil ca un singur om să poată refuza dreptul nostru ca proprietari de a ne alege o altă sursă de energie???
    Ce aş putea face, practic, în acest caz pentru a-l determina să ne elibereze acceptul având în vedere că oferta firmei este valabilă 30 de zile şi după aceea s-a putea modifica aceste costuri initiale calculate în oferta?

    Mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
  160. pentru Cristi,
    Președintele dvs. nu procedează corect. Soluția ar fi sa-l dați în judecata.

    Dar cum în instanta termenele sunt foarte lungi, iar dvs. vreți o soluție rapida, va recomandam sa încheiați o înțelegere amiabila cu dl. Președinte, cu ajutorul unei persoane specializate. Va recomandam sa-l contactați pe dl. Vlad, un colaborator al nostru, fiind mediator autorizat și specializat în rezolvarea acestor tipuri de conflicte. Tel 0727-847. 092 sau pe email mediator.vlad@mail.com

    RăspundețiȘtergere
  161. Dumitru - Ploiesti
    Sunt administrator la asociatia de proprietari a blocului. La parter am un restantier la intretinere de apropx 3 ani, cam. 13700 ron. L-am actionat in instanta, dar este o operatiune de durata. INTREB daca pot sa-l debransez de la apa rece prin efectuarea unui by-pass de la conducta de la subsol la etajul I. Restantierul a fost somat in timp util, a fost avertizat ca va fi debransat si a fost de acord. Toti locatarii, inclusiv restantierul, au centrale termice pe gaz. Pot efectua lucrarea de debransare a restantierului pentru a nu se opri livrarea apei reci la toata scara, acolo unde toti ceilalti sunt cu plata la zi ?
    Multumesc pentru sprijin!

    RăspundețiȘtergere
  162. Am si eu o mica intrebare. Poate ca asociatia sa-mi bage penalitati daca eu nu platesc suma ceruta de ei pentru reparatia acoperisului blocului?

    RăspundețiȘtergere
  163. Da, vi se pot aplica penalități de întârziere pentru neplata cheltuielilor efectuate cu reparația terasei, mai mult pentru o întârziere mai mare de 90 de zile va pot acționa si în judecata.

    RăspundețiȘtergere
  164. Buna ziua am si eu o peoblema. Sunt proprietara unui apartament de 68 m .tot palierul meu are acelas nr de metri dar eu cu o singura persoana platesc cel mai mult .sa precizez ca locuiesc numai o luna pe an. Dar platesc in fiecare luna . Ce pot face. In bloc este doar femeia de servici .lumina de pe scara si administratorul

    RăspundețiȘtergere
  165. membru comitet13 mai 2013, 17:36:00

    Buna ziua, trebuie sa faceți o cerere în scris in atenția Președintelui asociației sau în atenția Administratorului și sa le solicitați sa va prezinte din ce sume se compune întreținerea dumneavoastră lunara. In cazul în care acestea nu concorda cu realitatea atunci puteți sa contestați listele, chiar sa mergeți pana în instanta.

    RăspundețiȘtergere
  166. Buna ziua!
    Este corect sa platesc pierderile de apa pentru un apartament nelocuit? Mentionez ca incalzirea si apa calda sunt separate pe apartamente (microcentrale).
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  167. Buna ziua, este posibil sa plătiți pentru apa consumata în spatiile comune ale imobilului, ghena, pierderi țevi comune, etc.

    RăspundețiȘtergere
  168. buna ziua ,

    as dori sa stiu daca este normal ca apartamentele debransate de la sistemul de incalzire comun sa nu plateasca nimic la intretinere.Mentionez ca tevile verticale(coloanele)nu sunt izolate sau taiate.
    As mai dori sa stiu servicile femei de servici se platesc la numar de persoane.

    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  169. Si cei debranșaseți trebuie sa plătească pentru părțile comune!

    în legătură cu femeia de serviciu, plata se poate face proporțional cu cota parte indiviza (dacă ponderea mai mare a muncii o reprezinta curățenia imobilului) sau cu nr. crt. de persoane (dacă ponderea mai mare o reprezinta evacuarea gunoiului menajer)

    RăspundețiȘtergere
  170. buna seara

    ca sa unteleg clar faptul ca trece coloana de incalzire prin apartamentul debransatului il obliga la plata caldurii!

    care este modalitatea de a calcula costurile care revin sau unde trebuie sa ma adresez?
    exista o baza legala care obliga la aceasta plata pentru ca la noi in bloc avem debransati de vreo 2 ani/

    va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  171. Cei debranșaseți plătesc pentru căldura consumata în spatiile comune, adică scări de bloc, dependințe, subsol, etc, precum și pentru căldura radiata de țevile comune care trec prin apartamentul debransatului, aici totuși sa știți ca procentul aplicat reprezinta cel mai putin, mai mult se consuma în celelalte spatii comune.

    Se calculează suprafața radianta a corpurilor de încălzit. Pentru mai multe detalii, găsiți in pagina de Legislație "Detalii privind Ordinul nr. 343/2010 al A.N.R.S.C." unde sunt prezentate clar spatiile comune luate în calcul la energia termica.

    RăspundețiȘtergere
  172. Buna ziua,

    va rog sa-mi spuneti daca asociatia de locatari, prin presedintele ei, se poate opune cererii de debransare a apartamentului, proprietate personala, de la furnizarea gazelor pentru bucatarie.

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  173. Sunt Antal si locuiesc intr-un apartament din Sf Gheorghe

    Intrebarea mea este : O singura persoana dintr-un bloc, este posibil sa plateasca la Apa Nova consumul de apa rece si nu la Asociatia de Proprietari?

    RăspundețiȘtergere
  174. Posibil ar fi doar daca are bransament si contor separat la Apa Nova.

    RăspundețiȘtergere
  175. Buna seara!
    Mentionez ca stau cu chirie impreuna cu inca doi frati de ai mei, intr-un apt. cu trei camere.
    Am o problema cu presedinta de bloc care abuzeaza de functie si as dori sa stiu cui sa ma adresez sa indrept acesta problema.
    Sunt singura din cei 3 frati care are iubit, si venea, ca nu mai vine, in fiecare duminica si dormea la mine, el stand la o strada distanta de mine.Asta insemnand 4 zile pe luna, eu dormind mai des la el.M-am trezit dupa doua saptamani de concediu dupa ce m-am intors, din alt judet, cu 4 pers la intretinere si nu 3. Astept raspunsuri URGENT.
    VA MULTUMESC,
    NICHIFOR NICOLETA

    RăspundețiȘtergere
  176. Buna seara!
    Mentionez ca stau cu chirie impreuna cu inca doi frati de ai mei, intr-un apt. cu trei camere.
    Am o problema cu presedinta de bloc care abuzeaza de functie si as dori sa stiu cui sa ma adresez sa indrept acesta problema.
    Sunt singura din cei 3 frati care are iubit, si venea, ca nu mai vine, in fiecare duminica si dormea la mine, el stand la o strada distanta de mine.Asta insemnand 4 zile pe luna, eu dormind mai des la el.M-am trezit dupa doua saptamani de concediu dupa ce m-am intors, din alt judet, cu 4 pers la intretinere si nu 3. Astept raspunsuri URGENT.
    VA MULTUMESC,
    NICHIFOR NICOLETA

    RăspundețiȘtergere
  177. Building Manager27 iun. 2013, 23:18:00

    Este greu de dovedit ca nu a locuit la dumneavoastră, probabil vecinii au sesizat Președintele cu privire la faptul ca mai locuiește o persoana la acel apartament.

    Trebuie sa faceți și dvs. o sesizare în scris la Asociație cu privire la aceasta situație si sa solicitați un răspuns tot în scris.

    RăspundețiȘtergere
  178. as dori satiu exista o modalitate de plata a energiei termice intr-un bloc in care exsita apartamente debransate.Unde ar tebui sa ma adresez pentru a sti o formula de calcul.

    RăspundețiȘtergere
  179. Building Manager4 iul. 2013, 22:10:00

    trebuie sa va adresați administratorului dumneavoastră in primul rand, sa-i solicitați modul de calcul al energiei termice.

    RăspundețiȘtergere
  180. Buna ziua,
    Ma numesc Mihaela.
    Locuiesc la parterul unui bloc de 4 etaje si 3 scari.
    Ghenele de la parter sunt dezafectate de 15 ani(s-a construit una in afara blocului).
    Cea de la scara noastra este nefolosita ( tinem lopata pentru dezapazire, unelte de bloc :grebla ,furtun etc). Administratorul doreste cheie exclusiva sa mute arhiva blocului in ac. ghena iar noi locatarii din scara respectiva nu suntem de acord.Sedinte nu s-au mai tinut, nu avem presedinte si nici cenzori.
    Ce putem face ? Se poate tine o arhiva (pericol de sobolani, gandaci... si incendiu ) langa usa apartamentului meu ?
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  181. Fiind o proprietate comuna, folosirea acesteia se poate face doar cu acordul tuturor proprietarilor sau cu aprobarea adunării generale.

    RăspundețiȘtergere
  182. Va rog sa-mi spuneti daca administratorul poate sa-mi interzica sa mai transport bicicleta cu liftul si daca exista vreo prevedere legala in acest sens

    RăspundețiȘtergere
  183. Da, poate sa va interzică, pentru ca liftul este pentru transport persoane, nu pentru biciclete. mai mult puteți sa-l deteriorați și sa fiți obligat sa suportați cheltuielile pentru reparație.

    RăspundețiȘtergere
  184. daca sunt debransata la gaze de ce sm fost pusa sa platesc reparatoa la revizia de 10 ani?administ mi a spus sa citesc art 32 din legea 230 ...e corect?

    RăspundețiȘtergere
  185. Buna ziua ma numesc Mihai.. am o rugaminte la dvs daca ma puteti ajuta in legatura cu o anumita favoare sa imi spuneti mai multe detalii la ceea ce o sa va spun...si sa ma informati cu privire la ceea ce se intampla.
    Vreau sa imi spuneti si mie cum este posibil ca gunoiul sa coste 8.76 ron de persoana pe apartament jos in afis la intretinere si eu m-am interesat si costa 5 ron fara tva de persoana apartament... alta nelamurire am apa canal mc... la fiecare apartament baga cate 57,85 ,71 30 ron ... difera de la apartament la apartament... sunt 3 scari de la acest bloc si nr apartamentelor la toate este de 48 apartamente... un calcul estimand la mc 3.76 ron apa canal * nr de apartamente cu sumele lor ajungand undeva la 500 + mc apa canal pierduti ceea ce este imposibil asa ceva .. unde sa fac reclamatie unde sa merg ca sa il dam noi locatarii afara pe acest om care fura ? ce dovezi ne trebuiesc sa facem reclamatie ... pe cine trebuie sa aducem sa vada? astept email de la dvs ,va multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  186. Building Manager7 aug. 2013, 20:21:00

    trebuie sa vedem actele pentru un răspuns pertinent!

    RăspundețiȘtergere
  187. Ce fel de acte? Eu oricum o sa merg la primarie ,am sa imi fac timp pentru ca nu se mai poate.. deja am trimis cateva emailuri si or sa sa vina niste controale de la primarie ..daca eu am putut observa lucrul acesta dar cei care lucreaza in acest domeniu... Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  188. Ce fel de acte? se vede jos la intretinere pe afis totul .. toti banii care trebuie sa ii dam.. act poate de la A.D.P cei cu,gunoiul factura pe care o emite..treaba nu e la mine dar se aduna la toti locatarii 48 de apartamente dar nimeni nu vede.Eu oricum o sa merg la primarie ,am sa imi fac timp pentru ca nu se mai poate.. deja am trimis cateva emailuri si or sa sa vina niste controale de la primarie ..daca eu am putut observa lucrul acesta dar cei care lucreaza in acest domeniu... Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  189. buna ziua locuiesc la et1 al unui bloc din galati..de 2 luni de zile ma inunda un vecin care are dusul deasupra dormitorului meu.mia distrus peretii in totalitate..ma rog de el dar nu vrea sasi repare teava trebuie sa sparga in ap...doamna administratoare mia rs nu intra in atributiile ei problemele din apartament.unde sa merg eu sal reclam pe vecinul sal oblig sasi repare teava.am si asigurare la apartament dar nustiu ce sa fac vine iarna acum si eu am peretii plini de mucegai curge zilnic pe teava apa si nu au cum sa se usuce .iar vecinul imi cere bani tot mie desi defectiunea e la el...va rog doar un raspuns multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  190. Daca nu va înțelegeți cu vecinul, trebuie sa-l dați in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  191. Va rog sa-mi precizati daca este in spiritul legii stabilirea pentru contributia la plata salariilor administratorului, presedintelui, femeii de serviciu in functie de suprafata apartamentului? Mentionez ca avem gaze si platim pe factura individualizata. La asociatie platim doar curentul pe scara si apa. Va multumesc! LUCIA

    RăspundețiȘtergere
  192. Building Manager7 sept. 2013, 20:50:00

    Conform legii, salariile se repartizează in funcție de cota parte indiviza!

    RăspundețiȘtergere
  193. Buna ziua ! De curand, in blocul meu se strang semnaturi pentru reabilitatrea termica a blocului cu fonduri europene. Eu nu-mi doresc nici balconul inchis si nici aceasta varianta de reabilitare! Pot fi oare obligat in conditiile in care vor fi 50% + 1 semnaturi pentru ? Precizez ca suntem constituiti in asociatie de proprietari ! Cu multumiri, astept raspunsul d-voastra !

    RăspundețiȘtergere
  194. Da, puteți fi obligat!

    RăspundețiȘtergere
  195. Buna ziua,
    Avem o problema cu administratia blocului in care locuiesc. De vreo 3 ani de zile nu s-a mai facut sedinta de locatari. In acesti ani, am tot avut probleme cu interfonul de la intrarea in scara. Intr-un final, au ales un aparat de interfon.. la care.. nu se pune si iala cu cheie, deci accesul in scara se face doar pe baza de cartela, ceea ce mi se pare aberant. Ni s-au stricat acele cartele, si nu putine au fost randurile in care am stat pe la usa precum cainii.. Ce se poate face in cazul acesta? Specific faptul ca cei din comitetul de administratie nici nu vor sa auda de aceasta problema.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  196. Buna ziua,
    Locuiesc la parter si am un balcon construit cu autorizatie. Blocul intra in reabilitare termica (sector 2, Bucuresti). Am inteles ca noua primaria nu ne izoleaza balconul, nu ne schimba termopanul pt ca nu erau in proiectul initial al blocului.

    Este corect? Pot face ceva?
    Multumesc anticipat pt raspuns

    RăspundețiȘtergere
  197. presedintele scarii in care locuiesc si-a depus demisia insa niciun alt proprietar nu a dorit sa ocupe functia sa. in situatia actuala orice situatie survine dansul sustine ca este absolvit de orice atributie pentru ca si-a depus demisia. care este persoana autorizata in cazul unei neplaceri?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  198. trebuie convocata AG pentru alegerea unui nou președinte.

    RăspundețiȘtergere
  199. a fost covocata AG insa nimeni nu a dorit responsabilitatea? cine hotareste totusi in aceasta situatie?

    RăspundețiȘtergere
  200. Convocați AG, alegeți comitetul executiv, iar dintre membrii comitetului executiv alegeți un președinte si un vicepreședinte, altfel nu puteți funcționa legal.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!