2 martie 2011

Care sunt părţile comune pentru care trebuie să plătiţi întreţinerea?

Faceţi parte dintr-o asociaţie de proprietari? Nu ştiţi care sunt părţile comune pentru care trebuie să plătiţi întreţinerea? Va prezentăm mai jos părţile comune într-un imobil. Sursa: Libertatea.ro

✔instalaţiile de apă rece şi caldă, de încălzire şi canalizare din subsol şi de pe verticală, până la intrarea în apartamente, inclusiv conducta tip “T”, de separaţie. Din această cauză, în momentul debranşării de la instalaţiile blocului nu puteţi fi scutiţi de la plata reparaţiilor acestor conducte, care rămân în continuare şi în proprietatea dv.;
✔ ascensorul şi instalaţia aferentă. Întreţinerea ascensorului e obligatorie, indiferent dacă acesta este utilizat sau nu. Cei care locuiesc la demisol, parter şi la etajul 1 şi care nu folosesc liftul pot fi scutiţi de la plata energiei electrice consumate de ascensor;
✔ faţada blocului, inclusiv faţada balcoanelor;
✔ terasa sau acoperişul;
✔ uscătoria, spălătoria, biroul administraţiei şi alte spaţii comune. Acestea nu pot fi utilizate de către terţe persoane în interes personal decât în condiţiile în care jumătate plus unul dintre proprietari sunt de acord cu închirierea;
✔ structura de rezistenţă, holurile, casa scării, intrarea în bloc etc. Asupra acestora nu are nimeni voie să intervină după bunul plac fără aprobări din partea conducerii asociaţiei şi fără autorizaţii de la primărie, acolo unde este cazul;
✔ terenul blocului, plus cel mult 80 de centimetri de jur-împrejurul clădirii.

 Spaţiile verzi sau parcările amenajate fac parte din domeniul public

Ca deţinători de apartamente, aveţi dreptul să cereţi lămuriri cu privire la calculul întreţinerii
În octombrie m-am debranşat de la sistemul centralizat de încălzire şi mi-am montat centrală de apartament. Am cerut lămuriri asociaţiei cu privire la modul de calculare a întreţinerii, dar nu am primit nici un răspuns. Ce să fac? M.I., Bucureşti

Răspuns: Lista de plată afişată la avizier trebuie să fie conform modelului-cadru, stabilit prin Ordinul M.E.F. nr. 1.969/2007, anexa nr. 2. Astfel, ca proprietar, puteţi afla, transparent şi clar, datele cu privire la modul de calcul al întreţinerii. Dacă situaţia nu se prezintă aşa, înseamnă că administratorul nu aplică în mod corespunzător legea şi trebuie să-l sesizaţi pe preşedintele asociaţiei de proprietari asupra acestui aspect. Preşedintele are obligaţia să dea dispoziţie administratorului, în scopul reglementării rapide a situaţiei existente, în cadrul asociaţiei dvs., altfel amândoi se fac vinovaţi de neglijenţă în serviciu.

Cei cu centrală plătesc reparaţia la schimbarea conductei de apă caldă şi căldură? În baza cărei legi?

I. M., Bucureşti

Răspuns: În conformitate cu art. 44, alin. (1) şi 45, din H.G. nr. 1.588/2007, toţi proprietarii au obligaţia să contribuie, în cotă- parte indiviză, la plata reparaţiilor pentru schimbarea conductelor de apă caldă şi căldură aflate în proprietate comună. A nu se confunda într-un bloc de locuinţe drepturile şi obligaţiile asupra proprietăţii comune, care se pot înstrăina numai la data vânzării apartamentului, cu dreptul de folosinţă a proprietăţii comune.

Anunț: Firma specializata executam lucrări de hidroizolații și termoizolații la terase de bloc. Apasă aici pentru OFERTA

321 de comentarii:

  1. Mihaela:
    Am uitat sa precizez ca in spatele blocului este o zona destul de mare, cu iarba unde primaria doreste sa construiasca inca un complex ANL (cand vor fi fonduri disponibile). Ziua e soare dar seara este placut de stat. Ei, nici unul din vecinii turbulenti (care, culmea, au geamurile in spate), nu sta dupa-amiaza/seara pe scarile din spatele blocului, ca sa-i deranjeze si pe vecinii cu geamurile in acea parte. Acolo nu e spatiu public? N-ar trebui impartit deranjul? Este obligata primaria sa le faca spatiu de joaca langa bloc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Building Manager8 aug. 2014, 11:40:00

    II reclamați la șefii lor.
    Pana una alta faceți și dvs reclamație la politie pentru tulburarea liniștii publice.
    Din ce oraș sunteți?

    RăspundețiȘtergere
  3. Building Manager8 aug. 2014, 11:41:00

    Faceti reclamatie si la primarie pentru amenajarea locurilor de joaca, este obligatia lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua. locuiesc intr-un bloc cu 20 apt. si toti suntem de acord sa taiem tevile de termoficare si apa calda din subsolul blocului ptr. ca in orasul nostru centralele de termoficare au fost dezafectate, din anul 2011 nu s-a mai dat caldura in sistem centralizat. cui trebuie sa solicitam acordul sau pe cine trebuie sa instiintam? multumesc anticipat marinela















    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa aveti acordul asociatiei de proprietari, ceea ce in cazul dvs inteleg ca exista si sa va adresati cu o cerere la furnizorul de energie termica pentru debransare.

      Ștergere
  5. Buna ziua,

    Ma numesc Florin si locuiesc intr-un bloc cu 2 scari, 15 apartamente pe scara, 4 etaje, Blocul este contorizat cu repartitoare de costuri iar citirea acestora, respectiv calculul aferent consumului fiecarui apartament se face de catre ISTA.
    In aceasta vara unii proprietari ai apartamentelor s-au debransat de la reteaua centralizata de incalzire si au montat centrale pe gaz. Pana in acest moment toti locatarii de pe scara eram conectati la ( distributie verticala ) si detineam repartitoare de costuri. Motivul debransarii a fost costul prea mare al partilor comune.
    La una din sedinte de scara s-a pus in discutie eliminarea caloriferelor ( care nu sunt dotate cu repartitoare ) de pe casa scarii si din uscatorie. Nu s-a ajuns la o intelegere intre locatari deoarece cei care s-au debransat doresc sa le mentinem ( unul dintre cei care s-a debransat este chiar vecin cu uscatoria, deci e de inteles ).
    Am aflat ca exista un singur repartitor comun, la intrarea in bloc, la cealalta scara.
    Problemele si intrebarile la care va rog sa-mi raspundeti, daca se poate, se refera la aplicarea acestui Ordin 343/2010 al ANRSC in cazul nostru.
    1. Cum se poate verifica daca ISTA ( firma care se ocupa de citire, calcul ) pune in aplicare prevederile Ordinului 343/2010 ?
    2. Pe scara in care locuiesc este necesar sau nu montarea unui repartitor comun la intrarea conductei de caldura in subsolul scarii ?
    3. Pentru eliminarea ( scoaterea ) unui calorifer din casa scarii este necesara aprobarea tuturor locatarilor ?
    4. In cazul in care nu se elimina caloriferele din casa scarii si/sau uscatorie credeti ca este bine sa fie contorizate ? ( in acest moment nu sunt contorizate )
    5. Nu s-a facut de curand ( cred ca doar la inceputul colaborarii cu ISTA, acum 7-8 ani) inventarul de conducte, coloane de distribuție și corpuri de încălzire aflate în proprietate comună, de către ISTA. Trebuie acesta facut in conditiile acestui Ordin 343/2010 ?
    6. Ce inseamna izolarea unei coloane in apartament ? In ce conditii se poate obtine reducerea costurilor commune daca se izoleaza aceste coloane? Va intreb aceasta deoarece unul dintre proprietari a facut aceasta izolare iar un reprezentant al ISTA si-a dat acordul pentru reducerea costului la partea comuna pentru acel apartament. Nu exista o hartie, o masuratoare sau un calcul pentru a putea fi prezentata asociatiei, ci doar lucrarea propriu-zisa !
    7. In cazul in care coloanele comune sunt din PEXAL ( si cele din apartamente si cele din casa scarii) conteaza aceasta la repartizarea costurilor comune ? ( Intreb deoarece acesta degaja putina caldura )
    8. Unele din coloane au fost taiate de proprietarii care locuiesc la etaje superioare, fara sa afecteze insa pe cei bransati la sistemul de incalzire centrala). Este in regula acest fapt ?

    RăspundețiȘtergere
  6. buna ziua. am o intrebare... am un vecin nesimtit , care vrea sa isi izoleze peretele interior al scarii , doar unde e peretele lui de baie... insa holul e ingust , iar el vrea sa izoleze cu polistiren de 5 cm si astea toate dupa ce am terminat de zugravit scara de doar cateva zile. pot face ceva sa opresc aceasta prostie? el sustine ca e locuinta lui si face ce vrea si cand vrea , insa scara e bun comun...

    RăspundețiȘtergere
  7. lateralul blocului este parte comuna

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, si lateralul blocului este tot parte comuna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru J.D.
    Trebuie sa-l reclamați la primărie. Nu poate sa facă astfel de lucrări fără aviz de la Primărie.

    RăspundețiȘtergere
  10. suntem pt mihaela...fam.sandu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua,

    Acceptand premisa ca e normal ca in cadrul unui bloc de apartamente, cheltuielile comune (incalzire scara blocului, iluminat scara blocului, reparatii acoperis, etc.) sunt normale si trebuie impartite intre locatarii imobilului.

    Intrebarea mea este legata de cheltuielile aferente locurilor dedicate strict anumitor persoane, precum este parcarea. Eu nu am acces in parcare, nu beneficiez de aceasta, dar in "nota de plata" pe care o primesc de la firma de facility management gasesc cheltuieli aferente reparatiilor de incalzire pentru aceasta parcare. Este normal ca aceasta cheltuiala sa fie impartita cu toti locatarii, ori ar trebui impartita numai intre cei ce beneficiaza de parcare ?

    Ar putea fi incadrat la art.654, alineatul (2) al Noului Cod Civil ?

    Art. 654

    Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune

    (1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

    (2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, ati punctat bine, numai ca trebuie sa analizati daca nu cumva incalzirea acelui spatiu nu foloseste si apartamentelor invecinate. Cu privire la curatenie, lumina, consideram ca ar trebui sa plateasca doar cei care folosesc parcarea.

    RăspundețiȘtergere
  13. salut , locuiesc intr-un apartament de bloc fara asociatie de prop. din Calarasi, iar la parter locuiesc niste ciudati care au pus stapanire pe uscatorul de la parter cat si pe balconul de la etajul 1 unde locuiesc eu, nu vor sa inteleaga cu vb buna sa-mi dea dreptul de folosinta pt balcon .
    cum as putea sa-i fac sa renunte la proprietatea abuziva ??>

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,as dori sa stiu cine suporta reparatiie in apartamentul meu,daca s-a produs o defectiune la "sifon"Vecinul de sus inunda toti vecinii pentru ca era crapat sifonul care era de-asupa oglinzii mele din baie.Blocurile nu au masca,prin urmare era zidit,eu aveam faianta pana sus,a venit instalatorul blocului si a zis ca doar o placa de faianta va fi data jos,dar cum peretele era zidit cu caramizi,ciment,a trebuit sa sparga cu ciocanul caramizile si au mai picat 3.A inlocuit sifonul iar peretele mi l-a lasat asa zicand ca aceasta reparatie o suporta proprietarul.Asa este intr-adevar?Proprietarul suporta demolarile,chiar daca au fost facute pentru reparatia instalatiei comune?

    RăspundețiȘtergere
  15. Locuiesc într-un bloc de garsoniere-Bl30-Azuga-in mare parte ap.sunt case de vacanta,locatari ce nu locuiesc in permanenta .Avem asociatie de proprietari dar lg230/2007 nu se mai aplica deloc. Locatar de la parter si- a extins holul garsonierii extinzandu-se cu aprox 2m2 din suprafata holului blocului,incomodand pe toti locatarii la caratul obiectelor mari(mobila),constructie făcută fără autorizatie de la primărie si fără acordul administratori si a locatarilor.Acum de la sine putere constr o magazie pe holul de evacuare in caz de incendiu,obturand udă din spatele blocului. Alt locatar a construin in podul blocului o boxa(locuind la et 4) având o inst electrica improvizată - aceste constructii sunt ridicate fără acordul administr.a primăriei si a pompierilor.Ce putem face deoarece administratia nu se implică si tacit aproba toate neregulile????

    RăspundețiȘtergere
  16. va rog sa ma ajutati si pe mine locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje toti vecinii avand terase mari au montat calorifere si nu platesc am fost la asociatie si nu se ia nici o masura cui sa ma adresez specific faptul ca nu santem contorizati individual COSTICA

    RăspundețiȘtergere
  17. dl. Costica, Pentru cei care au montat calorifere in terase, asociația printr-o hotărârea a adunării generale trebuie sa le actualizeze suprafata utila pentru care se repartizează căldura.

    RăspundețiȘtergere
  18. Bună yiua. Vă rog să mă lămuriți cu următoarea situației. Locuiesc în Tm, într-un bloc cu 10 etaje și 44 de apartamente. 35 de apartamente și-au pus centrală de apartament. Restul de 9 apartamente care nu au centrală, plătim facturi uriașe (1000 de lei) la încălzire. S/a motivt că este din cauzafaptului că se livreayă către bloc același volum de căldură ca în anii precedenți, doar că acum suma trebuie împărțită la mai puține apartamente. Întrebarea este: nu trebuia făcută recalibrarea cantității de căldură livrată blocului? Cine este responsabil de această operație? Care sunt costurile? De ce la scara vecină cu același număr de apartamente, suma totală a facturii de încălzire este sensibil mai mică? ( 40000 la ei, 48000 la scara noastră?) Ce putem face noi locatarii fătă centrală termică de apartament să micșorăm costurile? Vă mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  19. buna ziua ,
    am cumparat apartamentul in 2013 l-am renovat iar in aceasta iarna au aparut infiltrati in zona coloanei de apa pluviala, am anuntat administratorul si ne-a comunicat ca r fi de la condens , noi am chemat un instalator si ne-a comunicat ca ar fi teava fisurata intre noi(etaj 5) si vecinu l de sus(etaj6)l-am instiintat in scris cu aceasta problema dar refuza sa faca reparatia pe motiv ca teava a fost acoperita de noi dar cf relevului din 2007 al apartamentului aceasta nisa exista .ce argumente sa aduc pentru a face reparatia pentru ca din spusele instalatorului ar trebui sa sparga si in apartamentul vecinului gresia pentru a putea inlocui teava , noi nu suntem de acord sa reparam pe bani nostri o teava care deserveste toata scara si daunele vecinului. ce argumente sa-i aducem administratorului pentru a face reparatia.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua,
    Conform legii, toate cheltuielile pentru reparația si întreținerea părților comune, se suporta de întreaga asociație pe cota parte indiviza. De asemenea, cheltuielile efectuate cu spargerea zidului și aducerea in starea inițială, se suporta tot de către asociație.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Locuiesc cu chirie intr-un bloc nou de 3 etaje, la etajul 1. blocul are centrala termica proprie si fiecare apratament are repartitoare pe fiecare calorifer. eu nu am dat drumul la caldura niciodata pentru ca blocul este bine izolat si am mereu 18-19-20 de grade pe timpul iernii. de exemplu cand au fost minus 20 afara in apartament erau 18 grade cu plus. si de aici problema... Presedintele asociatiei de proprietari vrea sa ma oblige sa dau drumul la calorifere, pe motiv ca degradez structura blocului, zicand ca exista si o lege in sensul asta. insa eu nu inteleg cum se degradeaza, daca sunt 21 de grade in momentul in care scriu acest mesaj? mentionez ca toate cheltuielile la comun la platesc fara nici o problema. ce pot sa fac? si cui pot sa ma adresez? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu exista încă o lege, dar probabil ca se va da. In blocurile de locuințe sa se interzică închiderea repartitoarelor. Justificarea se bazează pe faptul ca dvs beneficiați de căldura consumata de vecinii dumneavoastră, alții vorbesc chiar de un furt de energie termica de la vecini. De asemenea, instalatia nu funcționează corespunzător dacă dvs țineți caloriferele închise.
    In concluzie, solicitarea administratorului dvs este justificata.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie...Detin un spatiu comercial la parterul unui bloc de locuinte. Blocul a fost prevazut cu un asemenea spatiu iar intrarile (fata/spate) sunt separate de scara blocului. As dori sa stiu daca este corect sa mi se aplice la calculul intretinerii lunare cheltuielile comune ale scarii (iluminat, curatenie) desi eu nu beneficiez de aceste servicii intrucat intrarile mele sunt separate. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua, Conform legii, toti proprietarii platesc cheltuielile pentru intretinerea partilor comune.
    Hg 1588/2007
    Art. 32. — (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de platä a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

    (3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua,
    Incep prin a specifica ca am citit aproape toate intrebarile si raspunsurile aflate pe acest blog, insa nu sunt pe deplin lamurit si doresc a va adresa urmatoarea problema:
    Administratia blocului imi cere sa achit fondul de reparatii al blocului avand in vedere ca sunt debransat (am bransament separat de apa rece de la intrarea tevii in bloc) de la conducta de apa rece, apa calda si caldura.
    Dansii doresc sa schimbe plasa de tevi din subsol si totodata tevile de apa rece si calda ce trec prin apartamente. In aceasta situatie trebuie sa suport si eu aceste cheltuieli, avand in vedere ca nu folosesc niciuna dintre tevi?
    Specific ca stiu ca in afara de tevi mai sunt si alte parti comune cum ar fi terasa blocului si alte lucruri de reparat la care trebuie sa contibuim toti in cota comuna.
    Pot cere administratiei sa nu achite reparatia tevilor din banii mei?
    Multumesc
    Dan Voinea

    RăspundețiȘtergere
  26. Proprietatea comuna este indivizibila, chiar daca dumneavoastra nu mai folositi acele tevi, tot fac parte din proprietatea dvs comuna, drept pentru care trebuie sa platiti reparatia acestor tevi.

    RăspundețiȘtergere
  27. Chiar daca raspunsul dvs nu imi convine va multumesc. Prin urmare voi achita cotele de reparatii ca si pana acum.
    O zi frumoasa
    Dan Voinea

    RăspundețiȘtergere
  28. Va multumesc. stiu ca va nemulțumește răspunsul, dar asa este legea. Proprietatea comuna este definita ca fiind indivizibila. O zi furmoasa si dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua, inlocuirea coloanelor de alimentare cu apa rece/calda datorita vechimii se considera reparatie sau investitie? Mentionez ca nu prezinta pierderi, doar sunt colmatate.

    RăspundețiȘtergere
  30. În subsolul tehnic al unui bloc poate locui un angajat (îngrijitor)?
    Blocul are nevoie pentru intervenții în situații de urgență.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua, subsolul este spațiu tehnic nu spațiu de locuit.

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna ziua
    va rog sa ma sfatuiti intr-o problema devenita urgenta.Locuiesc la etajul 4, ultimul, al unui bloc din 1960,Bucati de tencuiala s-au desprins si as vrea sa repar.Numai la acest apartament a aparut aceasta problema, lucru care ii face pe ceilalti proprietari in numar de 19 sa fie indiferenti la rezolvarea situatie,de aceea ma vad nevoita sa actionez singura, as vrea sa repar si sa plachez totodata cu polistiren apartamentul, dar am inteles ca este necesara o autorizatie de construire de la Primarie, care nu da ptr un singur apartament aceasta autorizatie.Ea se elibereaza ptr intrg blocul.
    In aceste conditii, e normal sa fiu condamnata sa nu por repara si sa se degradeze in continuare partea ext, ba mai mult sa provoc poate accidente din cauza caderii de tencuiala? sau trebuie sa carpesc doar, desi nu stiu cat este de eficienta aceasta solutie? s-ar putea nici sa se poata face caci suprafata cazuta este mare, si in acest fel sa mai fac ica odata cu blocul termoizolare, atunci cand vor dori toti locatarii?
    cum as putea sa descurc problema? caci legea parca nu te lasa sa faci ceea ce se impune in realitate.{roblema este urgenta, zidul de caramida se macina si nca o iarna nu mai poate trece fara sa lase urme.
    Va rog un raspuns daca se poate

    RăspundețiȘtergere
  33. membru comitet8 apr. 2015, 07:59:00

    Buna ziua, Solicitați la Primărie un certificat de urbanism pentru refacerea tencuielii la fațada blocului, având in vedere ca desprinderile de tencuiala pot pune in pericol viata trecătorilor. De asemenea, solicitați ca reparația sa se facă prin placarea de polistiren. In funcție de răspuns, acționați in consecință.

    RăspundețiȘtergere

  34. Buna ziua, locuiesc intr-un bloc de 4 nivele, stau la etajul 3 si mai multi proprietari si-au pus centrala termica printre care mi-am pus si eu si vecina de la etajul 4, am taiat tevile de caldura care trec pe la mine prin casa si am montat aerisitoare automate in capul tevilor taiate. Asociatia de locatari ma pune sa platesc in continuare cam 10% din factura vecinilor care inca sunt la CET. Este corect s ama puna sa platesc calcura in continuare cu toate ca nu sunt calorfiere in spatiile comune ( casa scarii si uscator). Va multumesc anticipat de raspuns

    RăspundețiȘtergere
  35. Da, mai sunt suprafete comune pentru care se pune acel procent, spre exemplu subsolul blocului pe unde trec tevile comune.

    RăspundețiȘtergere
  36. Detin un apartament la mansarada unui bloc cu doua intrari(nr 10-12) ambele intrari au scara interoara care urca la mansarada separate de scarile principale ale celorlalti locatari.Aparatamentele lor au usa pe fiecare nivel care intra si pe aceaste doua scari,marea majoritate le-au zidit. Va informez intrarea pe cele doua scari nu deranjeza cu nimic pe ceilalti detinatori de apartamente si totusi doi dintre proprietari de la nr 12 au blocat accesul celor care detin apartamente la mansarada pe scara de la nr 12 desi trei dintre apartamentele de la mansarada sunt situate pe partea apartamentelor de la nr.12.Datorita acestui lucru ei au fost obligati sa intre mereu pe la nr 10 ocolind mai mult blocul.Dorim sa stim din punct de vedere legal ce este de facut,in cazul unui incendiu sau calamitate naturala daca scara de la nr 10 ar fi blocata si exista sansa sa coboram pe la nr 12 ,nu putem pentru ca cei doi proprietari de la sine putere au blocat aceasta usa si interzice accesul celor de la mansarada care locuiesc pe aceasta parte.reamintesc ca sunt in total 4 scari de acces doua principale si doua la mansarada cu intare separata din cele doua curti interioare,problema ar fi ca cei doi proprietari revendica in totalitate cealalta curte care este lasa in paragina si orice in cercare a noastra de a amenja curtea si a deblocosa usa de acces s-a soldat cu amenintari si chiar o serie de reclamatii la politie care oricum nu au luat niciun fel de masuri! Este de facut ceva? Va mukltumesc pentru intelegere

    RăspundețiȘtergere
  37. Nimeni nu are dreptul sa blocheze căile de acces, mai cu seama dacă fac parte din proprietatea comuna sau publica. trebuie sa va adresați in continuare Politiei, Primăriei și de ce nu sa-i acționați in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  38. buna ziua. locuiesc la parterul unui bloc iar in fata blocului este o adevarata gradina botanica avand pe putin 10 copaci. din aceasta cauza este si umbra si racoare. m-ar interesa cine poate sa se ocupe de toaletarea acestor copaci sau cel putin ai celor din apropierea blocului. efectiv sunt copaci destul de inalti si stufosi. inteleg satiul verde dar nici chiar umbra si racoare toata ziua. cei de la etajele superioare nici nu vor sa auda de toaletarea acestora. pot eu sa toaletez pentru ca am inteles ca si primariile dau amenzi asociatiilor care nu se ocupa de intretinerea spatiilor verzi precum si a copacilor. astept un raspuns. va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  39. Nu puteti dumneavoastră, pentru toaletarea pomilor trebuie sa faceți adresa la primărie sau la ADP, depinde unde locuiți.

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna Ziua,

    Am cumparat o mansarda , iar racolajul la apa rece este facut de la vecinul de la etajul 4. Datorita acestui lucru, presiunea la apa este redusa, chiar nula cand vecinul foloseste apa. Doresc sa instalez o teava separata si sa ma racolez la teava principala, doar ca vecinii refuza sa imi acorde accesul in locuinta lor pentru imbinarea tevii. Exista vreo lege sau aviz special care ii poate determina sa ma lasa sa fac lucrarea?

    RăspundețiȘtergere
  41. Da, dar din păcate dacă nu merge amiabil, trebuie sa ii dați in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua, locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje in Gaesti-DB , pe partea unde stau eu trebuie renovata terasa blocului si vor sa faca acoperis, persoana de la asociatie spune ca o sa coste cam 5000 lei, adica 1000 lei de apartament ( costuri suportate doar de cei de pe acea parte) cat este cota parte pentru spatiile comune ?

    RăspundețiȘtergere
  43. Cota parte indiviza se regaseste in actul de proprietate al fiecarui apartament din bloc, iar Administratorul dumneavoastră trebuie sa repartizeze cheltuiala cu reparația terasei tuturor proprietarilor pe cota parte indiviza. Nu este corect sa repartizeze doar pe un tronson.

    RăspundețiȘtergere
  44. De ce trebuie să plătesc femeia de serviciu și curentul la etajul 1 la fel ca unul de la 4? El trece pe la mine, eu nu trec pe la el.

    RăspundețiȘtergere
  45. Daca cheltuielile se repartizează conform legii, toți trebuie sa plătim.

    RăspundețiȘtergere
  46. Am si eu o intrebare, va rog! Stau la parter, intr-un bloc tip vila, cu sase apartamente si boxe la subsol.M-am mutat de curand aici si in momentul in care am izolat apartamentul(fiind singurul apartament izolat), mi-a aparut ff mult mucegai in casa. Mesterul m-a indrumat sa izolez si soclul si tavanul boxelor de sub apartamentul meu. Intr-adevar acum mai apare doar la baie( care are un perete pe casa scarii si nu-i izolat exterior) si cate putin, probabil pe unde au mai ramas spori. Vecinii ma pun sa contribui la repararea acoperisului blocului dar nu sunt si eu indreptatita sa cer pentru izolarea soclului, deoarece este parte comuna si ma afecteaza direct exact cum il afecteaza pe cel de la et.2 cu acoperisul? Ei au semnat pentru acoperis sa-l repare dar eu nu am cerut la nimeni in momentul cand am izolat soclul si asta mi se reproseaza acum( ca n-am cerut si acordul lor). Ce as putea sa mai fac acum?

    RăspundețiȘtergere
  47. Am si eu o intrebare, va rog! Stau la parter, intr-un bloc tip vila, cu sase apartamente si boxe la subsol.M-am mutat de curand aici si in momentul in care am izolat apartamentul(fiind singurul apartament izolat), mi-a aparut ff mult mucegai in casa. Mesterul m-a indrumat sa izolez si soclul si tavanul boxelor de sub apartamentul meu. Intr-adevar acum mai apare doar la baie( care are un perete pe casa scarii si nu-i izolat exterior) si cate putin, probabil pe unde au mai ramas spori. Vecinii ma pun sa contribui la repararea acoperisului blocului dar nu sunt si eu indreptatita sa cer pentru izolarea soclului, deoarece este parte comuna si ma afecteaza direct exact cum il afecteaza pe cel de la et.2 cu acoperisul? Ei au semnat pentru acoperis sa-l repare dar eu nu am cerut la nimeni in momentul cand am izolat soclul si asta mi se reproseaza acum( ca n-am cerut si acordul lor). Ce as putea sa mai fac acum?

    RăspundețiȘtergere
  48. "Ei au semnat pentru acoperis sa-l repare dar eu nu am cerut la nimeni in momentul cand am izolat soclul si asta mi se reproseaza acum( ca n-am cerut si acordul lor). Ce as putea sa mai fac acum?"

    Trebuie sa găsiți înțelegere la vecinii dvs, fiind vorba de părțile comune... Daca refuza si aveți acte , factura si chitanță, pentru lucrările efectuate, puteti sa acționați in judecata asociația pentru recuperarea cheltuielii.

    RăspundețiȘtergere
  49. Spunele ca suporti tu toata cheltuiala si atunci o sa fie de acord

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna am si eu o intrebare stau la un bloc cu 4 etaje.eu stau la parter.vecinu de la etaju 4 si-a montat recent o centrala pe gaz in condensare si a scos furtunu pe unde se elimina condensu in exterioru blocului.acum tot condensu ce il elimina centrala curge jos langa bloc si si infiltreaza in peretele de la camera mea .ce pot face ?

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna, sunt Adela

    Locuiesc la parter, intr-un bloc cu 4 etaje (14 ap)
    S-a hotarat repararea acoperisului, unde se presupune ca ar trebui sa contribui cu aprox 1200ron
    Mentionez ca la reparatiile anterioare am participat ca si ceilalti locatari si voi participa si pe viitor, insa acum mi s-ar parea normal sa fiu scutita de plata sau macar sa se faca o reducere a contributiei, avand in vedere ca nu de mult am fost nevoita sa izolez pe bani proprii apartamentul pe dedesubt(prin beci) pt a scapa in sfarsit de mucegai, igrasie si condensul care se facea in lunile reci.
    Cei de la asociatie spun ca trebuie sa particip ca si ceilalti si de data asta,pt ca izolatia facuta personal a fost un moft.
    Dar cum de umezeala din casa mea este numita "moft" iar cea a locatarului de la et 4 e "necesitate"!? Doar pt ca la el vine de sus iar la mine de jos?
    As avea temei legal ca de aceasta data sa fiu scutita de plata? sau macar sa beneficiez de o reducere? pt ca ei ameninta cu instanta.

    RăspundețiȘtergere
  52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna Adela, fiind vorba de o cheltuiala comuna, conform legii, toti proprietarii trebuie sa contribuie la reparatia terasei.

    RăspundețiȘtergere
  54. Buna seara ! Va rog respectuos sa imi spuneti unde se pun dopuri la tevile de apa calda , pentru montarea unei centrale la un apartament de la parterul blocului. Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna am si eu o intrebare stau la un bloc cu 4 etaje.eu stau la parter.vecinu de la etaju 4 si-a montat recent o centrala pe gaz in condensare si a scos furtunu pe unde se elimina condensu in exterioru blocului.acum tot condensu ce il elimina centrala curge jos langa bloc si si infiltreaza in peretele de la camera mea .ce pot face ?

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna am si eu o intrebare stau la un bloc cu 4 etaje.eu stau la parter.vecinu de la etaju 4 si-a montat recent o centrala pe gaz in condensare si a scos furtunu pe unde se elimina condensu in exterioru blocului.acum tot condensu ce il elimina centrala curge jos langa bloc si si infiltreaza in peretele de la camera mea .ce pot face ?

    RăspundețiȘtergere
  57. Buna ziua. Sant Luana. Locuiesc la primul etaj intr-un bloc de 4 nivele. Cu apartamentul meu incep balcoanele. CE trebuie sa fac pt. izolarea lor? Tinand contrade faptul ca toti peretii apartamentului sant in afara. Specific ca blocul are 6 scari, locuiesc al prima iar aceasta are doar 2 aptmente. pe nivel ...., dar peretii casei pt a fi izolati??? Cine se ocupa de asta? Si ce trebuie facut daca nu se ia nici o masura????

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua,
    O intrebare va rog...
    Daca s-a spart teava de caldura, care intra in calorifer si se duce la vecinul de jos, eu fiind la et 10, ultimul....
    Trebuie sa suport eu reparatia tevii si cele ale vecinului (pereti, parchet, etc) ?

    Multumesc pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
  59. Daca blocul dumneavoastra nu eset inclus in programul national de reabilitare, puteti sa faceti termoizolatia si pe cont propriu, sau, fiind vorba de proprietatea comuna, cu aprobarea Adunarii generale, sa faceti reabilitarea intregului imobil. Costurile reabilitarii se suporta de catre toti proprietarii pe cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  60. Daca s-a spart teava de caldura, verticala, cea care face legatura intre apartamente, aceasta este o teava comuna, iar reparatia se suporta de intreaga asociatie pe cota parte indiviza, daca in schimb s-a spart teva care pleaca din teava comuna, cea orizontala, care face legatura cu caloriferul dvs, atunci reparatia trebuie sa o suportati dvs.

    RăspundețiȘtergere
  61. care este presiunea legala la apa rece ce trebuie asigurata locatarilor?

    RăspundețiȘtergere
  62. Buna seara,

    Ma numesc Cristina si locuiesc intr-up apartament la etajul 6 (ultimul). Acum o luna am inceput un proces de renovare al apartamentului si a necesitat o folosire mai intensa a liftlui (vin, pleaca muncitorii, aduc materiale, coboara molozul). Pentru ca se pare ca a fost o factura mai mare cu 100 de lei la lift, administratorul mi-a trecut toata aceasta suma mie. Exista vreo baza legala prin care poate face asta?

    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  63. Buna seara, Cristina!, dupa cum spui, "a necesitat o folosire mai intensa a liftlui (vin, pleaca muncitorii, aduc materiale, coboara molozul)" Daca este asa, si factura a fost mai mare decat de obicei, ar trebui sa suporti aceste cheltuieli. Eventulal prin adaugarea unui numar mai mare de persoane la cote in perioada in care ai renovat apartamentul, daca nu ai facut asa, atunci consider ca este legal si cum a procedat Administratorul tau.

    RăspundețiȘtergere
  64. Buna ziua. As vrea sa stiu, in cazul in care locuiesc la demisol, cine are drept de proprietate pentru spatiul din fata geamurilor mele? Eu sau toti locatarii?

    RăspundețiȘtergere
  65. Administrator bloc6 dec. 2015, 18:53:00

    Buna ziua, nimeni nu are drept de proprietate asupra spatiului din afara apartamentelor, de regula spatiul din jurul blocului face parte din proprietatea publica a statului. Asta nu inseamna ca cineva are dreptul sa va deranjeze, avand in vedere ca dumneavoastra aveti acolo fereastra.

    RăspundețiȘtergere
  66. anonim
    Am voie sa parchez pe spatiul public aflat in fata blocului ?
    Cui trebuie sa ma adresez atunci cand un administratir ocupa in mod abuziv uscatoria ?

    RăspundețiȘtergere
  67. buna ziua
    am si eu o nelamurire
    locuiesc in ploiesti intr-un bloc la et 4

    de curand mi-am bagat CT dar vad ca tot trebuie sa mai platesc energie termica
    mentionez ca pe la mine prin casa nu mai trece nici o conducta care sa degaje energie termica de la distribuitorul local. intreband administratorul mi-a raspuns ca trebuie sa platesc pentru tevile care trec prin subsol
    as dori sa stiu daca este ok si care este legea care spune asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna seara
    Locuiesc intr-un bl ANL unde uscatoria este bun comun si unde doar anumite persoane o folosesc ( eu fiind una dintre acestea).La uscarea rufelor geamul intotdeauna este deschis indiferent de anotimp sau gradele de afara. Sa spart caloriferul iar unii vecin sub amenintari insista ca rufele sa se usuce in locuinta sau cu geamul inchis. Exista o lege in care este specificat in ce conditii se poate folosi uscatoria-bun comun( cu geam sau fara geam inchis ;)

    RăspundețiȘtergere
  69. Buna ziua, Nu exista o lege care sa reglementeze cum sa folositi uscatoria. Comitetul Executiv poate elabora un regulament, pe care sa-l aprobe in adunarea generala. In sezonul rece nu ar trebui sa folositi uscatoria cu geamul deschi, motivam prin faptul ca afecteaza apartamentele invecinate, precum si instalatia de incalzire din acea incapere.

    RăspundețiȘtergere
  70. cativa locatari au contruit cate o camaruta pe holul blocului la mai multe etaje, cu care aprobare nu se stie, printre ei se numara si presedintele asociatiei de proprietari, ce trebuie sa plateasca ei deoarece spatiul pe care au contruit este spatiu comun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa le crească CPI, respectiv sa le revina o cota mai mare la cheltuieli. De asemenea, astfel de modificări nu sunt legale dacă se fac fără aprobare in Adunarea Generala.

      Ștergere
  71. Administrator. Coloanele sunt proprietate comuna si nu pot fi modificate la bunul plac

    RăspundețiȘtergere
  72. Buna ziua,de curand sa spart o teava in subsolul blocului,am mers la asociatie si persoana de acolo m-ia spus ca chelruielile trebuie suportate de cei care nu au tras apa separat,pana mai devreme eu nu am avut apometre si toate cheltuielile de pierderi si se treceau la mn si alte cateva persoane care erau in sistem pausal,cn trebuie sa contribuie la playa pierderilor de apa din cauza tevii sparte si reparatia acesteia? Eu cred ca toti locatarii nu doar cei care nu au teava de apa trasa separat

    RăspundețiȘtergere
  73. Este o țeavă comuna și trebuie sa plătească toți proprietarii, in funcție de cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  74. Ma numesc Dragomirescu si reprezint asociatia de proprietari. In cadrul condominiului nostru cu S+P+M+8+etaj tehnic, unde la parter si mezanin sunt spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, iar in rest apartamente, conform prevederilor Legii nr. 230/2007 si HG nr. 1588/2007, intretinerea, repararea si/sau înlocuirea conductelor orizontate din subsol si a coloanelor verticale de alimentare comuna a apartametelor si spatiilor de la parter si mezanin cu apa calda (AC), apa rece (AR), energie termica pentru incalzire (ET) si gaze naturale (GN), precum si coloanele de scurgere (S) aferente, cad in responsabilitatea asociatiei, iar cheltuielile se repartizeaza conform CPI.
    Pe de alta parte, referitor la instalatia de stingere a incendiilor compusa din conducta orizontala din subsol la care sunt legati prin coloane verticale separate numai hidrantii din spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta de la P si M (in restul blocului nu mai sunt hidranti, deci nici pe casa scarii), conform prevederilor legale in domeniu si raspunsului ISU, de intretinerea si repararea acesteia raspund exclusiv utilizatorii, adica proprietarii acestor spatii cu alta destinatie, asociatia de proprietari neavând nici un fel de raspundere.
    INTREBARE: Tinand cont de cele prezentate, in situatia reala existenta la noi, coloanele verticale legate separat din subsol pentru alimentarea exclusiva a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta cu AC, AR, ET si S trebuie intretinute si reparate de asociatie sau de fiecare proprietar de spatiu cu alta destinatie pentru coloanele care deservesc proprietatea acestuia? Exista in acest sens o prevedere legala?
    Multumesc anticipat.
    06.03.2016

    RăspundețiȘtergere
  75. Bina ziua. As avea o intrebare la dvs. Locuiesc intr-un bloc cu 8 etaje, la etajul al doilea. La parterul blocului se deschide un supermarket. Acestia dpresc sa puna pe peretele de la etajul 2 (aferent unei camere de la apartamentul meu) o reclama luminoasa. Deci nu la parter, nu la etajul 1, unde ar avea loc, ci la 2. Au decopertat caramizile cu care era acoperita suprafata respectiva si au dat un strat de tencuiala. Intrebarea este: daca eu nu sunt de acord cu montarea acelei reclame, pot cei de la supermarket impreuna cu administratorul (am inteles ca au vorbit intre ei), sa monteze reclama? Acordul cui trebuie? In ce conditii se monteaza? Eu sunt singurul afectat. Mi se dau gauri in perete, in acea camera stau doi copii mici, se pot produce infiltratii. Nu mai zic ca daca voi vrea sa izolez apartamentul, voi depinde de ei sa dea jos reclama. Multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  76. Va rog dati-mi un raspuns la urmatoarea intrebare?cine iti da dreptul sa-ti insusesti un spatiu din bloc,daca din proiect nu era asa?multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  77. Va rog dati-mi un raspuns la urmatoarea intrebare?cine iti da dreptul sa-ti insusesti un spatiu din bloc,daca din proiect nu era asa?multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar Adunarea Generala poate aproba asa ceva, respectiv dreptul de a folosi un spațiu comun

      Ștergere
  78. am si eu o nelamurire cu constructia unor balcoane la parter si et.1, este legala constructia ?daca blocul este din 1972 si se sparg peretii exteriori. va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar cu autorizație de construire se pot face acele balcoane.

      Ștergere
  79. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  80. Buna,
    Locuiesc de 4 ani intr-un apartament la parterul blocului.Vecina de la etajul 1 a inchis o parte din scara si a transformat-o in debara,cu usa si bineinteles cu lacat!Intrebarea mea este urmatoarea,are voie vecina mea sa transforme acea parte din scara ,in debara,in conditiile in care unul din pereți,este peretele meu de la bucatarie?
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  81. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Locuiesc intr-un bloc, la etajul 3/4.Recent mi-a refulat chiuveta din bucatarie, fara ca sa fi avut vreo activitate in acea zi la chiuveta (seara cand voiam sa spal vasele).Am apelat la administratie deoarece problema se afla pe teava de scurgere intre mine si vecina de la et.2.Administratia a refuzat sa faca o desfundare pe toata coloana si m-a sfatuit sa ma descurc singura si sa impart cheltuiala cu vecina de la 4.Numai ca vecina de la 4 refuza sa plateasca. Cum era corect sa se procedeze in acest caz?Ce spune legislatia? Cum trebuie sa procedez pentru a forta administratia sa reactioneze conform legii?Va multumesc, Sofia

    RăspundețiȘtergere
  82. Daca sunteti amabili, va deranjez cu o intrebare/situatie. Intr-un bloc cu 20 de apartamente, exista doua coloane de gaz. prima, cea veche, care la acest moment deserveste un singur proprietar, a doua, care deseveste restul de 19 proprietari, toti facand-si separarea de gaze de la coloana intai, pe proprietate individuala. astfel, coloana veche, deservind un singur proprietar, s-ar putea spune ca este folosita exclusiv de acest proprietar, desi este parte comuna, respectiv contractul cu furnzorul de gaz pentru aceasta coloana si pentru consumul aferent acestui singur apartament este incheiat cu asociatia de proprietari. Existand probleme cu aceasta coloana, scapari de gaz etc., s-au facut reparatii de 500 lei, platite din fondul de reparatii. Comitetul asociatiei i-a spus singurului proprietar care a mai ramas pe coloana veche sa plateasca aceasta suma integral, respectiv sa-si faca separarea de gaz sau sa ramana pe coloana veche dar sa isi inchieie contract individual cu furnizorul, cheltuielile cazand in sarcina lui, pentru ca numai el mai foloseste coloana veche. desigur, proprietarul a refuzat spunand ca este o reparatie ce intra in cheltuieli comune, toti trebuind sa plateasca proportional, chiar daca numai el foloseste coloana veche, restul fiind debransati, avand separarea de gaz. Cade in sarcina proprietarului aceasta cheltuiala in mod integral sau trebuie sa plateasca toti aceata reparatie? poate fi obligat proprietarul sa si faca separarea de gaz sau sa incheie contract individual cu furnizorul, astfel incat sa nu mai fie nevoita asociatia sa suporte toate cheltuielile cu aceasta coloana? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  83. Am in proprietate parterul dintr-o casa nationalizata.Vecinul de la etaj a inchis pe rind accesul la spatele casei,la usa comuna si apoi la holul comun.Ce este de facut in conditiile in care am fost la Politie,am primit decizia ca trebuie lasate de folosinta comuna iar vecinul isi vede linistit de treabasi nu le deblocheaza?

    RăspundețiȘtergere
  84. buna ziua am si eu o problema cu administratorul blocului, stam pe acelasi palier si apartamentele noastre sunt despartite de un balcon de serviciu,balcon in care a considerat ca e bine sa -si monteze aparatul de aer conditionat.Acest aer conditionat este montat cu fata spre peretele meu de la bucatarie si camara, motiv pt care eu vara in bucatarie stau ca in cuptor,iar camara este de nefolosit ca si acolo e la fel de cald. Si ca sa fie mai frumos toata faianta de pe peretele bucatariei din partea aerului conditionat sta sa cada este desprinsa de pe perete in conditiile in care pe ceilalti pereti faianta nu are probleme.De 3 ani ii spun sa mute acest aer si nu - l muta. Cand I-am zis ca imi cade faianta a zis ca nu e de la el ci ca e peretele exterior si deasta cade. Ca perete exterior mai am o parte dar acolo nu are nimic pentru ca nu bate aerul in el. Ce pot sa fac sa rezolv si aceasta problema unde sa ma adresez ca vad ca nu o scot la capat cu el?? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  85. Buna ziua!Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje,unde proprietarii nu-si platesc intretinerea si suntem pe cale sa ni se opreasca apa rece!Pot contrui un put langa bloc,cu hidrofor ,pe care sa-l folosesc in lipsa apei potabile curente?Daca da,ce acte sunt necesare?

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna ziua! Este legal sa se incheie contract de inchiriere pentru spatiul ce il folosesc ca si boxa in subsol?

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna ziua. Ma numesc Dana... am o intrebare, va rog sa ma lamuriti! E legal ca administratorul si as.de propr. sa impuna locatarilor care au boxe la subsol, chirie? Si asta , doar pt ca unul dintre locatarii scarii a ocupat camera destinata specil ca spatiu pt administratie.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna ziua , pe scara blocului se afla un singur uscator care pana sa ma mut, era folosit doar de cei doi locatari de la etajul patru.stiu ca uscatorul e de drept comun , mentionez ca e de 5 mp. Nu incap decat niste seturi de cauciucuri si inca cate ceva mic , vecinii de la etajele inferioare vor sa il filoseasca chiar de nu mai e loc .cum pot rezolva amiabil?

    RăspundețiȘtergere
  89. Bună ziua!!!am și eu o nelămurire!ma tot cert cu vecini sa schimbăm tevile de canalizare de la subsolul blocului!am fost la asociatie sa făcut ședința o parte din proprietari mi-au dat bani alți nu pentru reparații..acum asociatia zice ca nu are fonduri ceilalți proprietari nu vor sa imi dea bani,țeavă este ruptă și toate rezidurile curge în subsol ...eu stau la parterul blocului și a început sa îmi apară egrasie..ce trebuie sa fac urgent sa fie legal!!mulțumesc va rog un răspuns urgent

    RăspundețiȘtergere
  90. Bună ziua!!!am și eu o nelămurire!ma tot cert cu vecini sa schimbăm tevile de canalizare de la subsolul blocului!am fost la asociatie sa făcut ședința o parte din proprietari mi-au dat bani alți nu pentru reparații..acum asociatia zice ca nu are fonduri ceilalți proprietari nu vor sa imi dea bani,țeavă este ruptă și toate rezidurile curge în subsol ...eu stau la parterul blocului și a început sa îmi apară egrasie..ce trebuie sa fac urgent sa fie legal!!mulțumesc va rog un răspuns urgent

    RăspundețiȘtergere
  91. Buna ziua,

    Locuiesc intr-un bloc nou. La momentul achizitiei era in faza de constructie. Ulterior, la calcan s-a construit un alt bloc, existand acum o curte de lumina in care dau geamurile dormitoarelor (cele doua blocuri inchid in interior o curte in forma de dreptunghi). Problemele cu care ne confrumtam sunt:
    - lipsa luminii directe (pana la etajul 3 din 7 nu bate nicio raza de soare)
    - formarea ecoului si absolut orice zgomot este amplificat, devenind deranjant
    - fumatul la geam de catre unii locatari duce la imprastierea mirosului de tigara in tot spatiul
    - blocul alaturat are parcare la parter, neaoperita in portiunea curtii interioare, astfel incat toate zgomotele parcarii sunt auzite si, mai mult decat atat, toate gazele de esapament
    - in dreptul blocului nostru, accesul in curtea int se face prin apartamentele de la parter (deci apartin acelor apartamente). Ne solicita acum scoaterea aparatelor de aer conditionat montate pe fatada interioara, motivul fiind picurarea apei. Nu exista sistem de colectare a condensului, nu a fost prevazut ci nimeni nu s-a gandit la o solutie de preluare a acestuia...

    Ce putem face pentru eliminarea neajunsurilor? Cat e legal si cat nu tot ceea ce trebuie sa solutionam acum noi, proprietarii? Ce trebuie sa ii cerem constructorului pentru remediere?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  92. Nu contează de când este construit imobilul, administratorul, are obligația conform legi sa verifice starea partiților comune, precum și comportarea în timp a clădirii, iar când clădirea prezintă degradări, sa propună măsuri conducerii asociației pentru remedierea acestora.

    Daca din tencuiala clădirii cade o bucată pe o mașină, atunci Asociația este răspunzătoare pentru remediere, dacă Administratorul a propus măsuri, iar membrii asociației nu au fost de acord cu reparația, atunci toți vor plăti pentru pagubele create.

    RăspundețiȘtergere
  93. terasa sau acoperișul sunt parți comune, iar cheltuielile cu reparatia acestora se suporta de toti proprietarii in functie de cota parte indiviza, indiferent de etajul la care locuiesc.

    RăspundețiȘtergere
  94. La proprietatea comuna nu puteti sa renunțați .

    HG 1588, Art. 32

    (3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

    RăspundețiȘtergere
  95. Buna seara, Va scriu din partea unei pensionare de 84 ani,locatara unica, cu probleme locomotorii,asistata part-time intrucat nu se deplaseaza in afara apartamentului.Unii locatari aduc modernizari (iluminare moderna, pavaje, etc) in spatiile comune externe (curte, garaj,trotuar bloc)cu investitti exorbitante, peste puterea de plata a doamnei cu o pensie de 500 RON !. Plateste la zi cheltuielile de intretinere + angajata part-time dar nu este in masura sa contribuie la lucrari suplimentare: de exemplu ultima modernizare este estimata la 900 RON de apartament si tot asa apar alte lucrari la interval de 2-3 luni, efectuate pentru infrumusetarea spatiilor in functie de placerea unora.Nimic rau in asta dar NU ESTE AVIZATA in prealabil ca sa-si spuna punctul de vedere cu referire la posibilitati banesti! I se comunica mereu sa efectueze PLATILE, dupa terminarea lucrarilor.Nu este impotriva modernizarilor dar NU-SI PERMITE SUMELE SOLICITATE! Cum poate fi exonerata de cheltuielile neprevazute (care nu tin de intretinerea lunara), sau ce cota-parte i se poate calcula in conformitate cu pensia mica pe care o are ? Astept cu nerabdare o solutie pentru a o ajuta pe doamna in cauza. O seara buna !

    RăspundețiȘtergere
  96. LUDOVICA,
    (completare la mesajul anterior transmis "Anonim"-scuze!)
    Transmit prenumele d.nei pensionare (84 ani) cu probleme locomotorii, care asteapta solutii referitoare la costurile excesive pentru modernizari spatii externe bloc, de care dansa oricum nu poate beneficia ! Nu este impotriva investitiilor tinerilor locatari "zelosi" dar nu poate tine "pasul" cu ei (nici la propriu nici la figurat :-) ) Salutari.

    RăspundețiȘtergere
  97. Bună ziua, vecina de sub noi care sta la etajul doi a făcut acoperiș la balcon vopsit în doua culori și are un metru , este legal? Dc nu cui trebuie sa mă adresez?

    RăspundețiȘtergere
  98. Bună ziua, vecina de sub noi care sta la etajul doi a făcut acoperiș la balcon vopsit în doua culori și are un metru , este legal? Dc nu cui trebuie sa mă adresez?

    RăspundețiȘtergere
  99. Buna ziua. Apartamentul care l avem are singura iesire pe terasa blocului,sunt obligata sa i dau voie vecinului de sub terasa sa si o repare deoarece ii ploua in casa? adica sa i pun casa la dispozitie si noi sa fim la serviciu?

    RăspundețiȘtergere
  100. Avem o problema asociatia locatarilor spune ca nu am avea voie sa mai punem flori pe pervazul scarii de la etajul unde locuim!usa mea este exact langa pervaz spun ca ar fi interzis de pompieri acest lucru!
    Este adevarat asa ceva? sau doar niste vecini care au rautatea ca ei nu ar fi pus flori la geam!

    RăspundețiȘtergere
  101. Cei care au centrala de apartament,platesc reparatii la subsolul bloculu?
    Am studiat legea H.G. nr. 1.588/2007 , art. 44,alin.(1) si 45,si in aceasta lege nu este specificat clar,daca locatarii cu centrala de apartament platesc aceste reparatii.Locatarii fara centrala termica de apartament,nu au participat la cheltuielilepe care le-am efectuat cu instalarea unei centrale de apartament care se ridica la 3100-3500lei acum 10 ani.Personal cred ca,locatarii care au centrala de apartament nu trebuie sa plateasc cheltuieli de reparati,la subsolul blocului,deoarece ei vu beneficiaza de acele conducte de la subsol de incalzire a apei calde,si incalzire centrala.Eu nu mai sint pe termoficare ,am cheltuit foarte mult cu instalarea centralei de apartament,cu intretinerea acesteia la fiecare 2 ani,etc.Doresc un raspuns clar ,avizat,pentru ca asa cum am mai spus deja,in lege nu este specificat clar o situatie macar asemanatoare cu ce am prezentat mai sus.
    Ma multumes si astept un respuns edificator.

    RăspundețiȘtergere
  102. Bună ziua. Locuiesc intr-un bloc de locuințe la ultimul etaj respectiv etajul 4. Pe casa scării a fost introdusa o conducta de gaz pana la etajul 4 în vederea instalării de centrale termice de apartament pentru cine doreste.La etajul 3 sub apartamentul meu s-a mutat recent o familie care si-a pus centrala termica și în loc sa se racordeze la conducta comuna de pe casa scării la nivelul etajului 3 unde locuiește, m-am trezit ca s-a racordat la etajul 4 pozitionandu-și conductele de exterior apartamentului sau pe peretele meu si deasupra ușii mele, luindu-mi mie posibilitatea de a poziționeza conductelor mele în momentul instalării în apartamentul meu a unei viitoare centrale termice. Nu mi-a fost cerut acceptul pentru acest traseu și nici prin cap nu mi-a trecut ca persoana respectiva v-a avea atata tupeu, când la etajul 3 unde are apartamentul peretele este liber de conducte, deci avea loc sa-și facă racordul la etajul 3 nu 4.Vă rog sfatuiti-mă la cine sa apelez ca persoana respectiva sa-si mute conductele la etajul 3 acolo unde isi are apartamentul si unde peretele este liber.Vă mulțumesc anticipat.


    RăspundețiȘtergere
  103. Buna seara.
    Am cumparat un ap. la mansarda si presedintele asociatiei spune ca eu trebuie sa platesc pt. reparatii la acoperis deoarece asaciatia a vandut terasa blocului si astfel nu mai au de ce sa plateasca.Sugerez ca pe contract spune ca am 430/10000 cote parti indivize si 18/405mp teren.Suntem 24 apartamente.In contract nu scrie ca detin si acoperisul sau podul(nu are pod).Deci doar noi platim sau toti locatarii?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  104. Buna seara.
    Am cumparat un apartament la mansarda.Doresc sa stiu daca am probleme cu acoperisul cine plateste?Presedintele asociatiei a spus ca terasa blocului a fost vanduta si ca cei de la mansarda suporta reparatiile pt. acoperis(nu mai este bun comun).In contract scrie "430/10000 cote parti comune indivize si 18/405mp teren".In momentul de fata suntem 24ap.Deci cine plateste?Asociatia(toate cele 24 sau doar cei de la mansarda.Mentionez ca in contract nu scrie ca detinem acoperisul sau podul(care nu este).
    Multumesc.
    Ovidiu S.

    RăspundețiȘtergere
  105. Buna ziua,

    Locuiesc la etajul 8 din 8, in dimineata asta am aflat ca vecinele mele de la etajul 6 si etajul 5 sunt inundate in baie si in bucatarie. Dupa mai multe incercari de a vedea de unde vine scurgerea de apa, am descoperit ca in peretele cu COLOANA de apa calda si apa rece, teava "T" care face legatura intre teava Principala de apa rece si apomentru (apometru este in interiorul locuintei) este fisurata.
    Vecinele direct afectate sunt de parere ca problema este a asociatiei si ca asociatia ar trebui sa se implice in remedierea problemei, Administratorul zice ca este problema mea si ca acea teava nu este considerata parte comuna.
    La insistentele mele, administratorul a convocat o adunare pentru a discuta despre aceasta situatie, subliniind in anuntul de convocare "propietarul ap X nu intelege ca, conducta T care face legatura din coloana catre interior, este parte comuna).
    Am contactat doi instalatori si amandoi mi-au spus ca tot ce nu e in apartament se constitue parte comuna. Ce pot face?
    Tevile sunt foarte vechi, dar asociatia nu vrea sa se implice in schimbarea acestora si stfel de incidente apar constant.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  106. Stau la et.4,mi-am montat centrala iar tevile comune au fost scoase .Pe casa scarii si la subsul nu exita calorifere sau tevi de caldura .In aceste conditii mai platesc caldura pt. spatii comune?

    RăspundețiȘtergere
  107. Stau la et.4,mi-am montat centrala iar tevile comune au fost scoase .Pe casa scarii si la subsul nu exita calorifere sau tevi de caldura .In aceste conditii mai platesc caldura pt. spatii comune?

    RăspundețiȘtergere
  108. Buna ziua,
    Am o mica mare probl. De curand am achizitionat un apart cu un balcon care e pe toata lungimea. Am inceput modernizarile, am construit un zid din bca si practic am.impartit balconul in 2. Insa acum am observat ca rlv ul e altfel, adica acolo apare ca balcanul se termina in dreptul bucatariei desi constructia e mai mare cu inca vreo 50 cm (nu cred ca batranica care a locuit inainte a turnat inca 50 cm de beton pt a-si lipi balconul de balconul vecinului). Unde pot vrrifica daca este o greseala pe rlv ? Si cum o pot rezolva?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  109. Daca apartamentul meu are anexată o terasă de 54 mp, in ce condiţii legale pot s-o inchid sau macar să-i pun ceva copertină.

    RăspundețiȘtergere
  110. buna ziua, am adresat o cerere administratorului blocului prin care ii cer sa nu mai platesc lumina de pe scara intrucat nu locuiesc inca in acel bloc. I am trimis punctual articolul din lege (230/2007) si articolul din normele metodologice cere se refera la cheltuielile pe locuitor si cheltuielile pe cota parte.
    Mi a respuns trimitandu mi fotografii cu paginile dintr o carte a administratorilor (trei pagini din lege - 230/2007).
    Ce pot sa fac in acest caz? Nu intelege ce scrie in lege.

    RăspundețiȘtergere
  111. Doresc să folosesc uscătoria blocului și nu mi se permite spunând că e închiriată de 30 de ani.Ce trebuie să fac?

    RăspundețiȘtergere
  112. Buna ziua,locuiesc intru-un bloc la parter,deasupra de usa mea sunt scarile iar sub ele este un spatiu gol,am niste vecini care isi pun bicicletele,coli de pal,scara etc, le-am spus frumos sa si le mute insa au facut scandal ca de acolo nu le fura nimeni,pot face ceva sa si le mute de langa usa mea?e destul de inestetic cand vin musafiri.multumuesc

    RăspundețiȘtergere
  113. buna ziua,locuiesc la parter intr-un bloc si deasupra usii mele sunt scarile.este format sub scari un spatiu unde unii vecini isi pun bicicletele si diverse nimicuri,le-am spus sa si le mute insa s-au aprins si s-au enervat,as putea face ceva sa si le mute ?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  114. Brezeanu Mihaela29 iul. 2017, 22:25:00

    Buna ziua , stau intr-un bloc de 10 etaje in sectorul 4 al capitalei si apartamentul este pozitionat cu un dormitor deasupra ghenei de gunoi . Femeia de serviciu colecteaza zeci de saci de peturi si sticle goale , depozitandu-le in ghena blocului. Dimineata la 5,30 hodorogste printre saci , la 7,30 de doua ori pe sapatamana umple un camion de saci - face zgomot, se cearta cu cei care ridica peturile . In plus mirosul groaznic de pe scara blocului si acum ca e vara , din dormitorul situat deasupra ghenei , este groaznic. Presedinta blocului nu se implica, desi am rugat-o sa ii zica femeii de serviciu sa inceteze sa adua mizeriile de la alta blocuri in ghena noastra. Unde pot reclama acest lucru ? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  115. Buna ziua,stie cineva din ce cauza se incalzeste podeaua dintre etaj 2 si etaj 3 dar nu toata podeaua se incalzeste doar 4 placi de gresie dupa ol baie si bucataria,daca ma poate ajuta cineva si pe mine/

    RăspundețiȘtergere
  116. as vrea si eu sa stiu daca izolarea termica a tavanului subsolului este parte comuna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! DA, tavanul subsolului face parte din proprietatea comuna.

      Ștergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!