21 februarie 2012

CCR spune stop mansardarii. Vanzarea proprietatii comune se poate face doar cu acordul unanim al proprietarilor

Blocaj, din nou, pe piata constructiilor de mansarde. Curtea Constitutionala a emis o decizie prin care legea ce permitea instrainarea partilor comune cu acordul a doua treimi din proprietarii unui bloc este declarata neconstitutionala.
Decizia poate ingreuna construirea de mansarde, in special din cauza celor care se opun sa isi vanda cota parte din proprietate.

Dupa ce, in 2010, Parlamentul stabilea ca, daca doua treimi dintre locatarii unui imobil semneaza ca sunt de acord ca peste terasa blocului sa se construiasca apartamente mansardate, santierul poate fi deschis, acum, Curtea Constitutionala ingreuneaza, din nou, intreg procesul. Parlamentul intervenise in 2010 cu aceasta modificare tocmai pentru ca era nevoie de unanimitate din partea proprietarilor, ceea ce fie oprea definitiv demersurile, fie le taragana.

Pe de alta parte, insa, avocatii dau dreptate Curtii Constitutionale: "decizia Curtii Constitutionale este logica, pentru ca, prin instrainarea spartilor comune cu acordul a doua treimi, se incalca dreptul la coproprietate", dupa cum spune avocatul Anton Trailescu.

Trailescu atrage atentia asupra modului in care trebuie sa se faca vanzarea partii comune, in asa fel incat sa se evite situatiile conflictuale. "Decizia de instrainare poate fi luata in cadrul unei sedinte a asociatiei de proprietari si fiecare isi poate exprima acordul printr-o semnatura pe un tabel. Vanzarea propriu-zisa a cotei parti se poate face numai prin acord individual dat in fata notarului", a explicat avocatul Anton Trailescu.

Ce facem cu "Gica Contra"?

Noua legea poate duce in situatiile in care, spre exemplu, dintr-o asociatie de 20 de proprietari, 19 ar vrea sa vanda terasa, dar sa existe un proprietar care sa refuze. Unii avocati sustin ca exista posibilitatea ca proprietarul aflat in minoritate sa fie chemat in judecata pentru "obligația de a face".

"Daca unul din locatari s-ar opune, s-ar putea merge in instanta. Dreptul e pana acolo unde se aduce atingere celuilalt. Daca unul dintre ei se opune fara un motiv temeinic, poate fi considerat un abuz de drept", a spus avocatul Maria Cimpu.

De aceeasi parere este si avocatul Radu Zandomeni, specializat in litigii civile. Avocatul sustine ca in instanta pot fi cantarite argumentele aduse de fiecare proprietar in parte, iar in cazul in care se dovedeste ca proprietarul care se opune nu are o motivatie intemeiata, judecatorul il poate obliga sa isi vanda partea de proprietate.

Avocatul Cristian Clipa, sustine, insa, ca un proprietar care refuza sa instraineze cota ce ii revine nu poate fi obligat de nimeni sa isi vanda proprietatea.

"Efectul acestei decizii a Curtii Constitutionale este ca niciun soi de hotarare de instrainare nu se mai poate face fara acordul tuturor proprietarilor. Nimeni nu poate fi obligat sa vanda un bun al sau, decat daca exista o prevedere legala expresa. Nu poate fi constrans pe cale judiciara pentru ca se aplica asa numita regula a unanimitatii: niciun act de dispozitie nu poate fi incheiat decat cu acordul tuturor proprietarilor. Pentru vanzare, e nevoie ca fiecare proprietar sa isi dea acordul in forma autentica", a spus Cristian Clipa.

Cu alte cuvinte, in cazul in care va gandeati ca o mansarda ar putea sa fie raspunsul la nevoile dumneavoastra locative, s-ar putea sa aveti de asteptat.

Multe asociatii de proprietari din Romania si-au renovat blocurile prin vanzarea terasei pentru construirea mansardelor. Practic, proprietarii cedau terasa blocului, in schimbul unor lucrari de intretinere a cladirii. Legea permitea ca decizia de vanzare a terasei blocului sa apartina majoritatii, respectiv doua treimi din proprietari. In urma proceselor din instanta cauzate de neintelegerile dintre proprietari, s-a solicitat admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3) - (6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.

Curtea Constitutionala a admis exceptia si a decis ca instrainarea partilor comune se poate face numai cu acordul expers al tuturor proprietarilor.

"Nu se mai poate hotari cu 2/3 din proprietari pentru vanzarea terasei in vederea construirii mansardei. Suntem obligati sa avem acordul tuturor proprietarilor", a spus presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara, Petru Olariu. 

Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!