8 martie 2012

Cum calculezi consumul de căldură în apartament

Sumele pe care le plăteşti la căldură nu ţi se par justificate şi crezi că eşti taxat mai mult decât ai consumat?

Există o procedură în baza căreia fiecare proprietar plăteşte ceea ce se consumă în apartamentul său şi cota-parte din căldura de pe spaţiile comune. Intre apartamentele cu repartitoare pot apărea erori de consum datorită sistemului pe care aceste locuinţe îl folosesc la repartizarea căldurii. Iată cum se distribuie costurile în ceea ce priveşte căldura la bloc: 
  • Se măsoară S.E.T. (Suprafaţa Echivalentă Termic*) a tuturor corpurilor de încălzire (calorifere şi ţevi de căldură neizolate termic) de pe spaţiile comune şi din toate apartamentele, inclusiv din cele cu centrală termică proprie.
  • Se împarte factura de căldură la totalul S.E.T.-ului rezultat pe imobil.
  • Rezultatul (lei/ m.p. S.E.T.) se aplică pentru S.E.T. spaţii comune (suma rezultată se repartizează tuturor proprietarilor după cota-parte indiviză), apartamentelor cu centrală termică proprie pentru S.E.T. a ţevilor neizolate termic şi apartamentelor cu repartitoare pentru S.E.T. a corpurilor acestora care nu au repartitoare (ţevi neizolate termic sau calorifere fără repartitoare).
  • Diferenţa face obiectul repartizării căldurii între apartamentele cu repartitoare.
* S.E.T. reprezintă unitatea de măsură pentru un corp de încălzire şi este elementul în baza căruia se stabileşte consumul maxim al corpului de încălzire respectiv.
 

Sursa: Libertatea.ro

12 comentarii:

  1. Este corect ca sa fii pus la plata caldurii pentru tevi izolate, daca ai centrala proprie?
    Multumesc.
    Iasi.

    RăspundețiȘtergere
  2. DA, trebuie sa plătiți consumul din spatiile comune. Țevile din apartament reprezinta cel mai putin, fata de cât se consuma in părțile comune, casa scării, subsol, etc.

    Pentru mai multe detalii, găsiți pe pagina de Legislație "Detalii privind Ordinul nr. 343/2010 al A.N.R.S.C. ......"

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua

    Ma numesc Marius C.,sunt din Ploiesti,locuiesc intr-un bloc,am separatie de gaze iar apartamentul este dotat cu centrala proprie,conductele de caldura care trec prin apartament,nu sunt izolate.La calcularearea sumei aferente intretineri,sunt obligat sa platesc,aproximativ 100 ron lunar,pentru caldura care este emisa de aceste conducteul.Administrator a spus,ca chiar daca izolez aceste tevi,tot la fel o sa platesc.Va rog sa-mi spuneti daca este normal asa ceva.Eu platesc in jur de 100 ron,iar cei care se3 folosesc de incalzirea centrala,platesc in jurul sumei de 250 ron.Va rog sa ma lamuriti in acesta privinta.Si daca izolez aceste conducte,mai am obigatia de a plati ceva?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua domnule Marius,

    Pentru tevile care trec prin apartamentul dvs. aveti de platit foarte putin, valoarea mai mare a facturii o reprezinta consumul din spatiile comune, respectiv pentru tevile care trec prin subsolul blocului, scarile de bloc, dependinte, sau alte spatii comune. Astfel chiar daca dvs. izolati tevile din aparatment, ramane de platit pentru celelalte spatii comune.

    O reprezentare a partilor comune o gasiti in "Detalii privind Ordinul nr. 343/2010 al A.N.R.S.C.", de la rubrica Legislatie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,
    Ma numesc Bulie Dumitru

    Intr-un bloc care este contorizat la bransament(intrare in bloc), insa nu e prevazut cu repartitoare pe caloriferele din apartamente , repartizarea costurilor pentru energiea termica se facea pana acum, in functie de suprafata utila a fiecarui apartament.
    Problemele au aparut anul acesta, cand datorita cresterii pretului la Gcal, aproape 40% dintre locatari si-au debransat caloriferele din una sau chiar doua camere.
    Administratorul a folosit la calculul costurilor, suprafata care a ramas dupa debransare (dupa ce a scazut suprafetele camerelor debransate la cei spcificati mai sus).
    Acum, noi cei care avem calorifere in toate camerele, avem de platit mai mult decat atunci cand suprafata utila totala a blocului era cea initiala –fara camere debransate, desi normal ar fi fost ca la intrarea in bloc, consumul sa fie corespunzator mai mic dupa debransare iar costurile noastre sa ramana aceleasi, scazand normal la cei care si-au debransat 1 sau 2 calorifere.
    Facand o simulare, considerand 20% pierderi pentru subsol, repartizandu-le in functie de suprafetele utile initiale fiecarui apartament apoi restul cheltuielilor repartizandu-le in functie de suprafetele ramase dupa debransare, rezultatul a fost aproximativ acelasi.

    Eu am incercat sa lamuresc administratorul ca din punctul meu de vedere nu trebuie sa scada 100%suprafetele camerelor in care cei 40% din locatari si-au anulat caloriferele .
    Am dreptate sau nu. Daca da , cum pot convinge, in baza carui act legiferat .
    Exista un algoritm de calcul intocmit de specialisti, sau totul ramane la interpretarea si ideea unora ,, eu mi-am scos caloriferul din sufragerie care are 13mp, imi scazi din suprafata utila 13 mp. “???


    De calculul energiei termice functie de SET nici nu poate fi vorba, aici e nevoie de cunostintele unor oameni competenti in domeniu.
    Va multumesc,
    Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie verificat dacă cei care s-au debarasat au făcut-o legal, in caz contrar vecinii dvs. nu trebuie sa fie scutiți de la plata energiei termice. Debransarea se poate face numai cu acordul vecinilor si noi recomandam sa nu dați acordul, pentru ca veți avea de suferit datorita camerelor neîncălzite. Administratorul trebuie sa repartizeze factura de energie termica conform SET.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma numesc Bulie Dumitru

    ......,, in caz contrar vecinii dvs. nu trebuie sa fie scutiți de la plata energiei termice. "......
    Lamuriti-ma, va rog, daca exista reglementari scrise si care sunt pentru ca sa le arat negru pe alb celor din administratie ca trebuie sa respecte ce ati specificat mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  8. Conform legii nr. 325/2006 - legea energiei termice - la art. 30 alin. (1) se definesc foarte clar condițiile in care se poate face debransarea și anume:
    1. Acordul scris al asociației de proprietari. In acest scop asociația va hotărâ, o singura data, printr-o adunare generala condițiile pe care trebuie sa le îndeplinească proprietarii care doresc sa se debranseze de la instalația de căldură a blocului astfel încât interesele de proprietate ale celorlalți proprietari sa nu fie afectate.
    2. Acordul vecinilor de apartament (sus, jos, stanga, dreapta). Acordul vecinilor se poate da direct pe cererea aprobata de președintele asociației de proprietari.
    3. Anunțarea, in scris, a furnizorului local de căldură înainte cu 30 de zile.
    Conditiile pe care le poate impune asociația si, in special, vecinii de apartament sunt:
    a. Realizarea unei surse proprii de încălzire si preparare apa calda cu instalații si echipamente reglementate legal pe piața romanească conform normelor I.S.C.I.R.
    b. Contorizare proprie pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru încălzirea apartamentului si pentru prepararea apei calde.
    c. Contorizare proprie pentru consumul de apa rece pentru toate instalațiile aferente proprietății.
    d. Evacuarea corespunzătoare a reziduurilor toxice rezultate din arderea gazelor naturale.
    Daca proprietarul isi asuma si respecta aceste conditii asociatia de proprietari si vecinii nu vor fi afectați si nu au nici un motiv obiectiv si legal sa refuze cererea proprietarului care dorește sa se debranseze.
    Debransarea se face, in afara sezonului rece, pe baza de cerere-angajament scrisa catre presedinte cu asumarea, de proprietarul care se debranseaza, a raspunderii totale fata de respectarea conditiilor impuse de asociatie si de vecini de apartament.
    Prin cererea aprobata asociatia de proprietari si vecinii nu isi asuma nici o responsabilitate cu privire la lucrarile care se executa (conducta de alimentare cu gaze naturale si instalatia de incalzire a apartamentului care se debranseaza).
    In conditiile in care statul roman nu ofera alte conditii cetatenilor acestia au dreptul sa aleaga ceea ce considera ei ca este bun (si nu impus) si sa utilizeze instrumentele economiei de piata pentru a-si asigura in mod individual, la nivel de familie, o viata mai buna.

    Ținând cont de reglementarea de mai sus, o debransare fără respectarea prezentei legi, este ilegala.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca locuiesc la ultimul etaj si blocul nu are izolatie termica pe terasa eu platesc caldura la fel ca la un apartament de pe etajele inferioare?

    RăspundețiȘtergere
  10. Doar dacă blocul este contorizat prin repartitoare pe fiecare calorifer, atunci se ia in considerare poziția apartamentului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua, locuiesc intr-un bloc care are o central termica pentru incalzirea tuturor apartementelor din bloc, iar fiecare apartament detine un ceas contor pentru masurarea energiei termice. Momentan se plateste caldura in functie de cat indica contorul fiecarui apartament, desi eu consider ca nu este corect. Doresc sa cunosc care ar trebui sa fie modalitatea de calcul corect in aceasta situatie, iar daca exista vreo lege in acest sens va rog sa o publicati.

    Va multumesc in avans.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!